Familj åkte på semester till Afghanistan – sitter fast i Kabul: ”Känner oss ganska övergivna”

Kabul, 2016. Bild: Shamsia Hassani/CCBYSA 4.0
  • Måndag 16 aug 2021 2021-08-16
E-post

KABUL Svensk personal evakueras just nu från Afghanistan på grund av talibanernas erövring av landet. Men det finns fortfarande svenska privatpersoner kvar i landet, som Robina Ansary. Hon befinner sig på semester i Kabul tillsammans med sin man och sina tre barn, och nu kan de inte ta sig hem, rapporterar Aftonbladet.

– Vi vet inte om flygplatsen kommer hålla öppet, eller hur det kommer bli nu när talibanerna har tagit över. Till och med statsministern har lämnat landet. Så vi känner oss ganska övergivna, säger Robina Ansary till Aftonbladet.

Läs även: Biden innan Kabuls fall: ”Talibanerna är inte den nordvietnamesiska armén”

Familjen planerade resan för flera månader sedan och skulle åka hem den 26 augusti. Nu sitter de fast i Kabul där talibanerna tagit över och vågar inte ens gå ut för att få tag på mat, berättar Robina för Aftonbladet.

– Talibanerna går runt på gatorna och man hör skottlossning. Vi kvinnor kan inte gå ut hemifrån. Min man har varit ute och han har sett talibanerna. Men han vågar inte gå ut nu, säger hon till Aftonbladet.

Robina har kontaktat svenska myndigheter för att få hjälp, utan resultat.

– Ambassaden säger på mejl att de har uppmanat folk att inte komma till Afghanistan sedan 2006, och sedan 5 augusti ska man ta sig härifrån. Vi har tyvärr inte kunnat göra det. Vi trodde inte heller att läget skulle bli så allvarligt som det blev nu, säger hon till Aftonbladet.

Läs även: Mathiasson: Afghanistan är inte Sveriges ansvar

Läs även: Berggren: Upp till bevis om afghanerna kan försvara sitt land

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag