Bokmässa på temat ”yttrandefrihet” backar efter kritik: Nya Tider inte längre välkomna

Publik på Bokmässan i Göteborg. Foto: Niklas Maupoix / Pressbild Bokmässan
  • Fredag 19 aug 2016 2016-08-19
E-post

GÖTEBORG Tidningen Nya Tider skulle ställa ut på Bokmässan i Göteborg, en mässa på temat ”yttrandefrihet”. Men nu backar företaget Bok & Bibliotek efter en kritikstorm mot att Nya Tider får lov att närvara med monter.

När det stod klart att tidningen Nya Tider skulle ställa ut på bokmässan i Göteborg kom kritikstormen som ett brev på posten. Nya Tider ges ut av AlternaMedia och annonserar på sajter som Avpixlat. Tidningen har, eller i vart fall haft, kopplingar till högerextrema grupper.

Till en början stod arrangören på sig och menade att även Nya Tider borde få ställa ut, inte minst då det är en fråga om yttrandefrihet. Nya Tider/Alternamedia hade planer på att låta Stefan Torssell berätta om sin bok som handlar om Estoniakatastrofen. Men det blev till slut för mycket och nu står det klart att tidningen inte kommer medverka på bokmässan.

– Vi har lyssnat på besökares, författares och partners starka reaktioner. Vi måste ta detta på allvar och backa ett steg och fråga oss om vi fattat rätt beslut. Då har vi kommit fram till att inte upplåta plats åt Alterna Media/Nya Tider på Bokmässan, säger Maria Källsson, vd Bok & Bibliotek, i ett pressmeddelande.

hemsidan för Bokmässan, där Nya Tider inte längre är välkomna att ställa ut, förklaras temat om yttrandefrihet.

”I ett stort antal programpunkter sätter Bokmässan i år fokus på yttrandefriheten. Vilka utmaningar och hot står det fria ordet inför i Sverige och världen idag? Vad betyder den digitala utvecklingen för yttrandefriheten? Vad kan vi lära av historien?” står att läsa.

Är det rätt att porta Nya Tider?
4771 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag