Bonnier och Sveriges Radio kräver att Google inför censur – Thomas Mattsson vill få bort sitt namn från ”hatsajter”

Peter Wolodarski, Thomas Matsson och Cilla Benkö. Foto: Nyheter Idag
Peter Wolodarski, Thomas Matsson och Cilla Benkö. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 19 jul 2017 2017-07-19
E-post 1270

MEDIA De båda Bonniertidningarna Expressen och Dagens Nyheter samt det statliga radiobolaget Sveriges Radio uppvaktar just nu Google och Facebook för att förmå dem att införa censur eller andra typer av åtgärder mot bland annat ”hatsajter” och ”alternativmedia”.

Det är Bonniers eget språkrör för medierelaterade frågor Resumé som uppmärksammar offensiven mot de båda amerikanska internetbolagen.

Tidningen skriver att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski och Sveriges Radios vd Cilla Benkö under ett möte med Google skällde ut sökjätten för att den inte agerar hårdare agerar mot sådant som de anser är hot och hat.

Mattsson nämner såväl ”nazistiska sajter” som ”alternativmedier” och anser att det är problematiskt att de ”marknadsförs av Google”. Under mötet med Googles representanter gjorde han en sökning på sitt eget namn och hittade länkar till sidor som han menar är hatsajter.

Exempel på sajter som Expressen anser vara hatsajter är Fria Tider, Avpixlat, Nya Tider och Granskning Sverige. Nyheter Idag tillhör också de medier som Expressens redaktion starkt ogillar, även om tidningen brukar undvika just etiketten ”hatsajt” i det fallet.

Farshad Shadloo, kommunikations­ansvarig på Google i Norden, säger till Resumé att Google inte delar de tre medieaktörernas uppfattning.

– Vi tar självklart frågor om hot och hat på allvar, samtidigt måste vi förhålla oss till vad som bryter mot svensk lag, säger han.

Shadloo säger också att Google inte ansvarar för vad som publiceras på internet utan att man endast är en söktjänst som indexerar innehållet.

Förutom Google och Facebook vill de tre medietopparna även att Twitter och Googleägda Youtube tar ett ”större ansvar för varumärkessäkra miljöer” genom att rensa bort hot och hat.

Google är inte främmande för att ge efter för påtryckningar från statliga aktörer som kräver censur. Under början av 2000-talet censurerades exempelvis sökresultaten för kineser som använde den populära sökmotorn. Sajter som handlade om massakern på Himmelska fridens torg 1989, Tibets självständighet, Taiwan eller Falun Gong-rörelsen censurerades bort från sökresultaten.

I januari 2010 avbröt Google sitt censurarbete i Kina och har sedan dess i princip helt lämnat den kinesiska marknaden.

Behöver internet mer censur?
2263 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag