Brå: Dödliga våldet ökade under 2020
SVERIGE Det dödliga våldet ökar i Sverige. Enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet skedde 124 konstaterade fall av dödligt våld under 2020.– Sen vi började mäta 2002 så är det här den högsta siffran av dödligt våld vi haft, säger Stina Söderman, statistiker på Brå, enligt Aftonbladet.
Under 2020 skedde 124 konstaterade fall av dödligt våld i Sverige. Det innebär en ökning med 13 fall i jämförelse med 2019, enligt Brottsförebyggande rådets nya siffror som offentliggjordes på tisdagen.
– Sen vi började mäta 2002 så är det här den högsta siffran av dödligt våld vi haft, säger Stina Söderman, statistiker på Brå, enligt Aftonbladet.
Framför allt är det i region Stockholm som en stor ökning skedde med 11 fall fler av dödligt våld jämfört med 2019 (från 34 till 45). En viss ökning skedde även i region Öst med 6 fall fler än året dessförinnan (från 7 till 13).
Största minskningen skedde i region Mitt från 14 till 9. Utöver region Mitt var det bara i region Nord och region Bergslagen som antalet fall av dödligt våld minskade (ett fall färre i bägge regioner).
Sedan 2011 är det i synnerhet konstaterade fall av dödligt våld med skjutvapen som har ökat. År 2011 låg den siffran på 17 fall medan den 2o20 landade på 48 fall. Det kan jämföras mot fallen utan skjutvapen som ökat från 64 fall 2011 till 76 fall 2020.
Läs även: Polisen: Sverige behöver nya lagar mot den organiserade brottsligheten
Läs även: Ny rapport om KD-M-SD:s kriminalpolitik: Skulle innebära största förändringen på 50 år
Så här skriver Brå på sin hemsida om konstaterade fall av dödligt våld:
"I den officiella statistiken över konstaterade fall av dödligt våld ingår samtliga fall som anmälts som mord, dråp, barnadråp samt vållande till annans död och terroristbrott under ett kalenderår, och där det kunnat konstateras att dödligt våld med stor sannolikt var dödsorsaken."
Man skriver också att endast fall "där gärningen har begåtts i Sverige och har anmälts till polisen eller annan brottsutredande myndighet ingår i statistiken" och att "Fall som av rättsväsendet bedömts som nödvärn undantas".