Polisen: Sverige behöver nya lagar mot den organiserade brottsligheten

Mats Löfving och Anders Thornberg. Foto: Johan Fredriksson CC BY-SA 3.0 / Nyheter Idag
  • Lördag 27 mar 2021 2021-03-27
E-post 3419

SVERIGE Polisen efterfrågar mer effektiva verktyg för att kunna knäcka den organiserade brottsligheten. Bland annat är svensk polis i behov av ny lagstiftning för att i brottsförebyggande syfte kunna inhämta information från kriminella nätverk, menar tre högt uppsatta polischefer.

Polisen behöver bättre verktyg i kampen mot den organiserade brottsligheten. Det argumenterar polischeferna Anders Thornberg, Johan Olsson och Mats Löfving för i en debattartikel på DN Debatt (27/3).

I debattartikeln pekar de ut den organiserade brottsligheten som ett stort hot men också på att antalet skjutningar har sjunkit de senaste månaderna. Enligt polischeferna är denna nedgång kopplad till att polisen kunnat gå hårdare mot den organiserade brottsligheten i samband med hackandet av Encrochat, ett krypterat kommunikationsverktyg som i första hand använts av kriminella.

Läs även: Över 100 kriminella går fria trots bevis – saknas resurser

Encrochat knäcktes av fransk polis under våren 2020. De underrättade sedan sina europeiska kollegor via Europol och svensk polis fick sedermera ta del av bevismaterialet i form av chattar mellan olika kriminella aktörer. Åtgärden som utfördes av franska myndigheter hade inte varit möjlig i Sverige.

Enligt polischeferna har hackandet av Encrochat varit direkt avgörande för svensk brottsbekämpning. Bland annat skriver de:

”Hittills i år har polisen registrerat totalt 45 skjutningar, jämfört med 73 motsvarande period 2020. Även antalet personer som avlider eller skadas i skjutningar minskar. Vår bedömning är att en viktig bidragande orsak till nedgången beror på att svensk polis har kunnat arbeta betydligt mer offensivt mot styrande kriminella, efter framgångarna med krypteringsverktyget Encrochat.”

Samtidigt vidhåller polischeferna att kampen mot den organiserade brottsligheten är långt ifrån över och att svensk polis i nuläget saknar de verktyg som behövs för att komma åt ledarskikten inom de kriminella organisationerna. Istället måste man förlita sig på internationellt samarbete.

I artikeln ger de tre konkreta förslag på vad de anser behöver göras:

  • ”Betydande tekniska investeringar behöver genomföras så att hemlig dataavläsning kan användas i alla ärenden där lagen i dag tillåter det.”
  • ”Ny lagstiftning behövs som gör det möjligt att proaktivt inhämta information mot den organiserade brottsligheten”.
  • ”FRA behöver tillföras medel för att utöka sitt stöd till Polismyndigheten så att nuvarande lagstiftning kan nyttjas i mycket större utsträckning.”

I samband med ett uppmärksammat gängmål i Göteborg har bevisningen från Encrochat varit föremål för diskussion. Advokater för de åtalade menade att bevismaterialet utgjorde olaglig avlyssning och lämnade därför in en begäran till Göteborgs tingsrätt om att ogiltigförklara det. Begäran avslogs emellertid av tingsrätten, rapporterar GT.

Läs även: Nära en dödsskjutning i veckan – ”En följd av det arbete som inte har gjorts”

Läs även: Rikspolischef Thornberg: ”Fortfarande tryggt i vårt land”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag