Brå gör ny studie om invandring och brottslighet

Morgan Johansson (S). Foto: SVT Play
  • Måndag 1 apr 2019 2019-04-01
E-post 1422

SVERIGE I ett pressmeddelande meddelar Brottsförebyggande rådet, Brå, att man nu inleder arbetet med en ny studie om brottsligheten bland invandrare kontra inrikes födda.

I den nya studien, vars resultat publiceras i början av 2021, ska Brå titta på registrerade misstankar om brott bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund. Det gäller olika typer av brott inklusive våldsbrott och sexualbrott som våldtäkt.

Senaste gången Brå gjorde en liknande studie var 2005, och man menar att en ny kartläggning behövs ”för att beslutsfattare ska ha tillgång till uppdaterade underlag”. I en separat studie ska myndigheten även studera brottslighet på asylboenden, och de resultaten presenteras 2020.

Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) har tidigare visat ointresse för de uppdaterade underlag som Brå tror att politikerna kan dra nytta av.

– Det har gjorts både i Sverige tidigare och det finns otaliga internationella studier som alla visar ungefär samma sak. Att minoritetsgrupper ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men när man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner det nästan helt och hållet. Så den politiska slutsatsen som jag ska dra, den kan jag redan dra med de internationella och svenska studier som finns, sade Johansson till SVT Nyheter 2017.

Läs även: Regeringen vägrar ny studie av invandrares brottslighet – Trots alarmerande siffror från Norge

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag