Hundratusentals jobb hotas när miljödomstol stoppar kalkbrytning på Gotland
SLITE Efter ett beslut i Mark- och miljööverdomstolen riskerar cementbrist att lamslå den svenska byggbranschen och gruvnäringen eftersom Cementa förhindras att bryta kalk på Gotland. SD har kallar näringsminister Ibrahim Baylan (S) till riksdagens näringsutskott, och SD:s vice gruppledare Mattias Bäckström Johansson påpekar att regeringen bidragit till att stoppa en annan kalkbrytning på Gotland, i Ojnareskogen där regeringen ingrep till förmån för miljöaktivister och gjorde skogen till naturskyddsområde.
I början av juli kom domen i Mark- och miljööverdomstolen som hotar den svenska byggbranschen och gruvnäringen. Då beslutade nämligen domstolen för att stoppa cementtillverkaren Cementas kalkbrytning i Slite på Gotland.
Anledningen var att Cementas miljökonsekvensbeskrivning hade för stora brister, rapporterade P4 Gotland. Domen innebär att Cementa måste upphöra med kalkbrytning i Slite den 1 november i år.
– Vi är allvarligt bekymrade, men också förvånade över domstolens besked idag. Vår ansökan är gedigen och visar med tydlighet att det går att bedriva en fortsatt hållbar kalkstensbrytning i området. Vi måste gå igenom beslutet noggrant och därefter lägga upp strategin för hur vi ska hantera situationen, sade Magnus Ohlsson, vd Cementa, i ett uttalande.
Två veckor efter domen larmade byggbranschen om att den stoppade kalkbrytningen riskerar att leda till cementbrist och att all byggnation i Sverige upphör i november.
”Sverige står inför ett omfattande byggstopp. Redan i november kommer 3 av 4 nya bostäder inte att kunna byggstartas. Flera stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjas. Mellan 200 000 och 400 000 jobb hotas” skrev Byggföretagen i ett pressmeddelande.
– Byggbranschen har jobbat genom hela pandemin och skapat värde för Sverige. Det här är värre än den kris vi hade på 90-talet då många förlorade sina jobb, sade Johan Lindholm, Förbundsordförande Byggnads.
Enligt Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, riskerar dessutom fler branscher att drabbas.
– Det kommer inte stanna vid att bygg- och anläggning har 280 000 personer som direkt berörs. För vi kommer inte ha möjlighet att bygga, inte ha igång vindkraftverk, batterifabriker eller nya järnvägar, sade Elmsäter-Svärd till SVT.
Nu larmar även gruvjätten LKAB om att stoppet för kalkbrytning på Gotland kan hota deras verksamhet. LKAB får i princip all sin cement från Cementa, och enligt LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson riskerar LKAB ett produktionsbortfall på över hälften.
– Kan vi inte hitta ersättningar till det här innan den sista oktober, och det är inte lätt, talar vi om produktionsbortfall på mellan 50 och 80 procent, säger LKAB:s kommunikationsdirektör Niklas Johansson till SVT.
Eftersom LKAB använder så stora volymer kommer det bli svårt att ersätta cementen från Cementa enligt Johansson, inte minst när det gäller logistiken.
– Det är svårt att styra om logistik snabbt när det gäller så här stora volymer, säger Niklas Johansson till SVT.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) träffade företrädare för byggbranschen på torsdagen, och har av Sverigedemokraterna kallats till riksdagens näringsutskott för att svara på frågor om krisen, rapporterar Dagens Nyheter.
– Vi vill veta hur de bedömer de näringspolitiska konsekvenserna och vilken plan regeringen har för att lindra konsekvenserna eller lösa problemet. Om det finns någon plan över huvud taget, säger Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare för SD i riksdagen, till DN.
Att regeringen inte skulle kunna göra något åt domstolens beslut avfärdar Johansson som påminner om att regeringen tidigare ingripit i en liknande fråga.
Det handlar om striden om Ojnareskogen på Gotland, där företaget Nordkalk fick tillstånd att bryta kalk. I juli 2012 slog fältbiologer och andra miljöaktivister läger i Ojnareskogen för att förhindra kalkbrytningen.
I augusti samma år försökte miljöaktivister stoppa avverkningar i Ojnareskogen vilket ledde till Gotlands största polisinsats och att Nordkalk avbröt avverkningen.
2015 ingrep regeringen på miljöaktivisternas sida genom att göra Ojnareskogen till naturskyddsområde, trots att Nordkalk tidigare fått rätt i domstol.
– Så det är en lång rad av aktioner från regeringen, framför allt MP som drivit på, som tvingar socialdemokraterna att välja en väg som är direkt skadlig för arbetstillfällen och vår ekonomiska tillväxt i Sverige. Nu måste man lägga korten på bordet och visa vilken plan man har för att ta sig ur den grop man har grävt ner sig i, säger Johansson till DN.
Läs även: M: ”Får vara slut för Baylan och de andra att sitta på händerna”
Läs även: Magnus Hansson: Miljöpartiet är Sveriges skadligaste parti