Carlqvist och Celander frias för hets mot folkgrupp

Ingrid Carlqvist och Maria Celander.
  • Måndag 23 nov 2020 2020-11-23
E-post

HELSINGBORG Ingrid Carlqvist och Maria Celander, som driver sajten Ingrid & Maria, åtalades för hets mot folkgrupp efter att ha publicerat en text om muslimer som ansågs nedsättande. Nu frias duon i tingsrätten.

Som Nyheter Idag rapporterat om tidigare åtalades Carlqvist och Celander för hets mot folkgrupp efter att ha publicerat en text som enligt åklagaren uttryckte missaktning för muslimer. Artikeln, som skrevs av en annan person, hade rubriken ”Faran med allt fler muslimer på apoteken – apoteksdörrarna riskerar att stängas för oss”.

Läs mer: Alternativmedieprofiler inför rätta för hets mot folkgrupp

På måndagen kom domen i Helsingborgs tingsrätt och domstolen väljer att frikänna Carlqvist och Celander.

”Tingsrätten delar åklagarens uppfattning att innehållet i bland annat ingressen om att apoteksanställda muslimer hellre delar ut livsnödvändiga mediciner till sina muslimska bröder och systrar än till ’otrogna’ svenskar ger uttryck för viss grad av missaktning av muslimer som grupp”, skriver rätten.

Men, konstaterar domstolen, artikelns innehåll har bemötts och kritiserats i inlägg och kommentarer på hemsidan.

Det handlar också om en hemsida ”av journalistisk natur” som ”har till ändamål att publicera artiklar som inte ges utrymme på de större nyhets- eller mediabolagens hemsidor”.

”Mot bakgrund av detta och vid en samlad bedömning av omständigheterna kring publiceringen anser tingsrätten att de nedsättande uppgifterna om muslimer som artikeln ger uttryck för inte är av sådan natur att yttrandefriheten bör ge vika. Uppgifterna i artikeln får istället bemötas i en fri och öppen debatt. Åtalet ska sålunda ogillas.”

Läs även: DEBATT: Benkös ”gemensamma verklighetsbilder” är en totalitär tankefigur

Läs även: Bisarra islamistuttalandet: Macron är värre än Hitler

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag