Dagisbarn fick höra ljudbok om Pippis pappa som ”negerkung” – sagostund polisanmäls

Marie Gerdin. Foto: Pressbild/Privat
  • Lördag 4 nov 2017 2017-11-04
E-post 1574

BORÅS Under en sagostund för en grupp dagisbarn lyssnade barnen till en ljudbok om Pippi Långstrump där Pippis pappa omnämns som ”negerkung”. Sagostunden anmäldes som hets mot folkgrupp, skriver Borås tidning.

Det var i september som en grupp barn från en förskola besökte ett bibliotek i Borås där barnen bland annat fick lyssna på en ljudbok med Pippi Långstrump-berättelser. Men ljudboken tillhörde inte den nya censurerade utgåvan som kom 2015, utan var istället en äldre utgåva inspelad 2007.

Barnen fick bland annat veta att Pippis pappa är ”negerkung” i Söderhavet och höra om hur ”negrer” klär sig. Det var något som en fritidsledare tog så pass illa vid sig att denne kontaktade polisen och gjorde en anmälan om hets mot folkgrupp.

Eftersom ljudböcker faller under yttrandefrihets­grundlagen överlämnade polisen ärendet till justitiekanslern som i sin tur valde att inte inleda någon förundersökning. Anledningen är att inspelningen är gammal och det eventuella brott som begåtts i sådana fall är preskriberat.

Fel värdegrund

Åsa Hedberg Karlsson är bibliotekschef på Borås stadsbibliotek. Hon säger till Expressen att biblioteken inte anpassar sina samlingar efter den rådande värdegrunden. Enligt henne kan man inte slänga alla böcker som inte anses passa in i dagens politiska klimat.

– Annars hade vi fått gallra alla klassiker, säger hon.

Marie Gerdin är verksamhetschef för Borås förskolor. Hon säger till samma kvällstidning att förskolorna nu måste se över sina rutiner så att misstaget inte upprepas och barn, av misstag, får höra om Pippi Långstrumps pappa som ”negerkung”.

– Det stämmer inte överens med förskolans värdegrund, säger hon.

Se även

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag