De egna väljarnas dom: Löfven en svag ledare för S

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Söndag 29 dec 2019 2019-12-29
E-post 1821

SVERIGE Motgångarna i opinionen fortsätter för Stefan Löfven och Socialdemokraterna. I en ny opinionsundersökning från Aftonbladet/Demoskop pekas Löfven ut som ett av partiets svaga kort tillsammans med bland andra invandringspolitiken.

Hösten har varit tuff för Stefan Löfven. Efter intervjun i SVT Agenda sågades han från flera håll, även av S-märkta ledarskribenter som Anders Lindberg. Intervjun ”gick uselt”, skrev Lindberg på Twitter. I en Sifo-mätning av förtroendet för partiledare i början av december störtdök Löfven från 32 procent till 26 och hamnade först på femte plats – historiskt uselt för en sittande statsminister.

Läs även: ”En kulturkamp jag vill se mer av”

Nu kommer nästa bakslag för Löfven. Demoskop har på uppdrag från Aftonbladet undersökt åsikter hos de som röstade på S i valet förra året.

Oavsett om man bytt partisympatier eller fortfarande tänker rösta på S så är Stefan Löfven ett av partiets svagaste kort. 23 procent av de tillfrågade uppger att partiledarskapet är ett av de svagaste punkterna.

Ännu fler tycker, 28 procent, tycker att politikområdet Lag och ordning är en svaghet för Socialdemokraterna. Tidigare i höstas var den ansvarige ministern, justitieminister Morgan Johansson, föremål för en misstroendeomsröstning som han klarade.

Den svagaste punkten för S är politikområdet Invandring och integration. 38 procent av nuvarande och tidigare S-väljare tycker att det är ett svagt kort.

Bland de som röstade på S i valet 2018 men nu har bytt partisympatier är det 72 procent som tycker att partiet gått för långt till höger. Sju procent av de som fortfarande stöder S har samma uppfattning.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag