De skrek: ”Länge leve Daesh” – Sen blev hans vän skjuten i Fittja

  • Söndag 14 feb 2016 2016-02-14
E-post 2515

STOCKHOLM En skottskadad man hämtades på lördagen vid en bensinstation i Stockholmsförorten Fittja med ambulanshelikopter och under natten svävade han mellan liv och död. Men inget tyder på att det var vare sig en kriminell uppgörelse eller en person som blev träffad av misstag. – Det var ett politiskt dåd, säger den skjutne mannens vän Rebwar Resid till Nyheter Idag.

Under lördagen arrangerade en grupp kurder en demonstration i södra Stockholm med anledning av den allt mer blodiga konflikten i Turkiet. Syftet med demonstrationen handlade delvis om krav på Turkiet om att befria den före detta politiske ledaren för Kurdiska Arbetarpartiet, PKK. Han heter Abdullah Öcalan och anses allmänt vara en terrorist, men många kurder ser honom istället som en frihetskämpe. Han har suttit fängslad i Turkiet i 17 år efter att han greps i Kenyas huvudstad Nairobi år 1999.

Men den tillståndsgivna demonstrationen slutade inte som det var tänkt. Sent på lördagskvällen träffar Nyheter Idag en nedstämd man i entrén på Karolinska sjukhuset i Solna. Han heter Rebwar Resid och han väntar tillsammans med ett tjugotal andra på att få besked om deras vän kommer överleva natten.

Läget är allvarligt, den skjutne mannen svävar mellan liv och död. En grupp människor är samlade tätt runt en tjej som ligger på golvet och gråter. En man förklarar att den gråtande tjejen är den skjutne mannens dotter.

– De säger att benet måste kapas, viskar han när jag frågar om det kommit något besked. Vid midnatt var det ännu för tidigt att säga om den skjutne kommer lämna sjukhuset vid liv.

De skrek: ”Länge leve Daesh”

Demonstrationståget passerade Fittja centrum och en lokal som tillhör en turkisk förening. Situationen blev snabbt orolig och klockan 15:38 meddelar polisen på sin hemsida att det varit bråk i Fittja centrum. Tio minuter senare gör polisen en uppdatering.

”Kl 15:48 är läget lugnt och demonstrationen kan avslutas enligt tillståndet”, står att läsa på torr svenska. Myndigheten skriver även att en anmälan upprättas om våldsamt upplopp, men ingen var gripen.

– När vi var i Fittja passerade vi en turkisk förening. Då skrek de ”Länge leve Daesh” på Turkiska och ”Länge leve Turkiet”, förklarar Rebwar. Även en annan person som Nyheter Idag talat med intygar att han hörde människor skandera ”Länge leve Daesh”.

Den skottskadade mannen deltog i demonstrationen, men det var först när han var på väg därifrån i en bil som han blev skjuten. Nyheter Idag har talat med bilföraren och han förklarar att bilen var prydd med en kurdisk flagga. Själv hade han fortfarande en gul väst på sig efter demonstrationen.

När sällskapet sitter i bilen i närheten av Fittja centrum kommer en mörk Audi i hög fart emot dem.

”Han sköt tre skott”

Föraren berättar att hela dramatiken var över på tio sekunder. Till en början trodde han att de som satt i den mörka Audin var berusade eller kanske någon som var ute för att busköra. Själv fick han väja mot vägkanten när bilen kom emot dem i hög fart.

– Plötsligt ser jag att han sträcker ut handen. Han höll i en pistol och han sköt mot oss tre gånger. En kula gick rakt emot mig, men när den träffade vindrutan ändrade den riktning, den for snett och missade.

En annan kula passerade på hans vänstra sida. Den tog i låret på en man som satt i baksätet. Var den tredje kulan tog är han osäker på.

– Jag sa till mina kompisar att de sköt oss. Jag hörde att han som blev skjuten sa ”ja, jag är träffad”.

Bilföraren vi talar med är inte från Stockholm varför han var osäker på vägen till sjukhuset. Han kör istället i hög fart mot en bensinstation och väl där larmar han 112. Det tog inte mer än mellan fem och sju minuter, sedan anlände ambulanshelikoptern och polis, berättar han. Då var den skjutne mannen redan okontaktbar.

Artikeln fortsätter under bilden

Fotot är taget vid bensinstationen i Fittja där den skjutne mannen blev hämtad med ambulanshelikopter. Foto: Nyheter Idag

Bilden är tagen vid bensinstationen i Fittja där den skjutne mannen blev hämtad med ambulanshelikopter. Foto: Nyheter Idag

– Han var medvetslös och han blödde jättemycket. Jag och mina kompisar ropade på honom, men han svarade inte. Han var helt slut.

Han är helt övertygad om att de blev beskjutna för att de är kurder och att de nyligen demonstrerat mot situationen i Turkiet. Bilen var dessutom en hyrbil varför den inte kan kopplas till någon av de som färdades i den. Vi frågar även för säkerhets skull om han har några ovänner eller om han har någon kriminell bakgrund.

– Nej absolut inte, absolut inte.

Vi sitter lite avsides strax innanför huvudingången till sjukhuset och trots det som hänt är han förvånansvärt samlad när han redogör för händelseförloppet. Han ger intryck av att vara som vilken man som helst i 30-årsåldern.

– Det känns jättejobbigt, min kompis blev träffad. Vi kunde alla ha träffats. Kulan som ändrade riktning på vindrutan, hade han bara skjutit lite innan hade den träffat mig i bröstet, konstaterar han.

”Människor är fyllda av hat, ilska och rasism”

Tidigare under kvällen var Nyheter Idag på plats vid bensinstationen i Fittja. Ett område precis intill bensinpumparna var avspärrat och två polismän stod bredvid hyrbilen och övervakade. På marken ligger filtar, blodiga kompresser, en tom spruta, lila plasthandskar och annan materiel som sjukvårdarna lämnat kvar. Det syns att de hade bråttom från platsen.

Men även ett tygstycke i den kurdiska flaggans färger ligger på asfalten mellan filtarna. Tygstycket är indränkt i blod.

Klockan 19:59 har polisen publicerat den senaste uppdateringen om skottlossningen på sin hemsida. ”Patrullen som är på sjukhuset har talat om att mannens skador fortfarande bedöms som livshotande”, skriver de. I sociala medier och inte minst på Flashback har händelsen blivit en snackis.

”Skönt en mindre i detta land, hoppas vi slår rekord i självutplånande babbar detta år. Skål!”, skriver Flashbackanvändaren ”staticage” strax efter klockan halv elva.

På Facebooksidan ”Sanningen om PKK” har en film från Fittja centrum publicerats. I videobilderna syns de demonstrerande kurderna, många av dem har gula västar på sig. När vi visar videon för Rebwar säger han att det är turkarna som filmat dem i samband med att det blev bråk.

”Svenska turkar blir utsatta för PKK:s brutala våld dagligen i Sverige. Nu får det räcka!”, står att läsa texten som beskriver innehållet i videon. Där berättas även att en lokal som tillhör en turkisk förening blev attackerad med stenkastning i samband med demonstrationen. I kommentarsfältet på Facebook har en livlig diskussion startats med deltagare som överlag förefaller ha turkisk bakgrund.

En person skriver att han är bekymrad över att människor är fyllda av hat, ilska och rasism. Han skriver också att han är chockad och bedrövad över att se så mycket näthat mot turkar och Turkiet.

”Det här känns som bara början”, avslutar han sin kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag