DEBATT: Dags för robotskatt

Foto: Pixabay
  • Torsdag 21 jan 2021 2021-01-21
E-post 53

Det behövs en robotskatt för att finansiera omställningen för de som blir arbetslösa när allt fler jobb med låga krav på utbildning försvinner i automatisering, skriver nationalekonomen och debattören John Gustavsson.

För över två år sedan skrev jag i en debattartikel att nästa lågkonjunktur skulle skapa permanent arbetslöshet. Mitt argument var att automatiseringen, alltså utvecklingen av datorer och robotar som kan ersätta arbetskraft, gått så långt att många anställda egentligen var överflödiga. När nästa lågkonjunktur väl kom så skulle företagen ta tillfället i akt att rensa bort dessa, och därför skulle många som förlorade jobben inte få tillbaka dem när ekonomin sedan vände.

Jag nämnde i denna artikel att en bransch som skulle drabbas särskilt hårt var dagligvaruhandeln. Det senaste årtiondena har butiker börjat ersätta expediter med självutchecknings- och expressautomater. Under pandemin har nu livsmedelskedjorna börjat ta nästa logiska steg: För bara några dagar sedan, den 19 januari, invigdes Coops första helt obemannade butik. Till skillnad från de flesta bemannade butiker, vars personal kräver att få sova eller få betalt för obekväm arbetstid, så kommer den obemannade butiken att vara öppen dygnet runt.

Denna utveckling är såklart inte begränsad till en viss bransch eller ett visst land. Nationalekonomer har konstaterat att pandemin snabbat på automatiseringen, och många företag uppger att de planerar att investera mer i att automatisera än i att återanställa när ekonomin vänder uppåt. Ekonomin kommer att återhämta sig, men flera jobb kommer att ha försvunnit för gott, och många arbetslösa som tålmodigt väntat in pandemins slut kommer att upptäcka att deras jobb inte stått och väntat på dem.

Något som gör saken många gånger värre, är att det idag ofta är ekonomiskt fördelaktigt för företag att automatisera bort personal, även om personalen är mer produktiv än robotarna de ersätts med. Detta beror på skatterna som läggs på arbete, som företag ju inte måste betala när de istället ”anlitar” robot-arbetskraft. Denna typ av ”skattesmitande” automatisering leder till lägre skatteintäkter, vilket gör det svårare för samhället att få råd att investera i den typ av om- och vidareutbildningar som de som blir arbetslösa kommer att behöva. I Sydkorea har man därför tagit de första stegen mot en så kallad robotskatt. Detta är något vi i Sverige borde ta efter.

Givetvis varken kan eller bör vi försöka stoppa teknologisk utveckling. Automatisering för med sig mycket positivt, men den måste ske på för vanliga människor rättvisa villkor. Mänsklig och icke-mänsklig arbetskraft bör beskattas lika. Frågan är vilket parti i Sverige som blir först med att våga kräva en robotskatt?

Om debattören

John Gustavsson är nationalekonom och debattör

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag