DEBATT: Halshuggningen skulle kunna ske i Sverige

Emmie Mikaelsson till vänster, den mördade läraren Samuel Paty till höger Foto: Twitter/Privat
  • Måndag 19 okt 2020 2020-10-19
E-post 996

Halshuggningen av läraren Samuel Paty är ett fruktansvärt facit efter att Frankrikes ansvarslösa migrations- och integrationspolitik banat väg för islamism. Inget säger att Sverige kommer att skonas från samma fasor då vi fört en liknande invandringspolitik. Våra politiker måste sluta vara rädda för att tala klarspråk om problemen, skriver Emmie Mikaelsson, konservativ debattör.

Historieläraren Samuel Paty blev avrättad via halshuggning på öppen gata i Paris efter det att han hade visat upp en karikatyrbild på profeten Mohammed i sitt klassrum i en diskussion om yttrandefrihet. Frankrike ska ses som ett skräckexempel: om Sverige inte börjar ta våldsbejakande islamism på allvar i sak och handling, kan liknande saker ske här.

Radikaliseringen av unga i Sverige har ignorerats och relativiserats av styrande politiker under lång tid. De flesta av våra politiker är fortfarande ängsliga att vilja tala öppet och ärligt om våldsbejakande islamism i rädsla att bli kallade Islamofober och rasister. Om de fortsätter att ge efter för detta narrativ, så sviker de svenska befolkningen och även yttrandefriheten.

Stefan Löfven twittrade ut igår att han tar avstånd ifrån terrorattacken.

Han glömmer dock en viktig detalj. Här nämner ingenting om våldsbejakande islamism i sitt avståndstagande. Detta trots att franska myndigheter menar att ett terrornätverk ligger bakom dådet. Våra politiker måste kunna tala klarspråk om vad detta faktiskt handlar om, annars kan vi inte lösa problemet.

Vi kan inte förbise det faktumet att en ansvarslös invandringspolitik i kombination med en misslyckad integration, har lett till att den våldsbejakande islamism växer sig allt starkare i städer som Paris. I Sverige har vi också bedrivit en liknande invandringspolitik. Segregationen, utanförskapet och spridningen av radikala idéer har fortgått, och våra politiker är rädda att tala klarspråk.

Om vi inte är seriösa nu med att vända utvecklingen kommer vi tyvärr framöver få se på liknande problem i Sverige som i Frankrike.

Om debattören

Emmie Mikaelsson är en konservativ debattör

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag