DEBATT: Låt Public Service utbilda i yttrandefrihet – publicera karikatyrerna

Foto: Pressbild/Twitter
  • Torsdag 5 Nov 2020 2020-11-05
E-post 686

De skattefinansierade mediebolagen SVT, SR och UR hävdar att de verkar i ”allmänhetens tjänst”. När nu yttrandefriheten utmanas av islamister har regeringen ett utmärkt tillfälle att visa att alla de miljarder som plöjs ner i företagen varje år gör nytta. Låt Public Service producera en informationsfilm om yttrandefrihet där karikatyrerna ingår, skriver Lena Malmberg, Medborgerlig Samling.

Sedan den franske läraren Samuel Paty blev dekapiterad den 16 oktober sker nya attentat runt omkring oss i den islamistiska separatismens namn. Den redan befintliga listan med terrorattentat i Europa byggs på med nya illdåd i en eskalerande takt.

Sverige och övriga EU-länder måste visa Frankrike sitt stöd i kampen mot den våldsideologi som utgör ett direkt hot mot våra grundläggande fri- och rättigheter. Det är av yttersta vikt att vi agerar kraftfullt och unisont mot dessa gravt anti-demokratiska strömningar som inte har i det sekulära och frihetliga Europa att göra.

Dessvärre ser vi att så länge staten inte tar sitt ansvar så är det den enskilde individen, läraren eller kyrkobesökaren som faller offer för denna avart av islam. Det kan inte vara meningen att fridsamma medborgare ska behöva betala det yttersta priset för våra nationers upprätthållande av våra grundlagsskyddade fri- och rättigheter, genom att plikta med sina liv.

Det ska vara staten, nationen eller ’republiken’ som fransmännen kärleksfullt kallar sin stat, som har den uppgiften. Nu är det dags för staten att vara den väktare som ytterst skyddar våra friheter mot det barbari som trycker på.

Ett sätt att göra det på är att kontinuerligt påminna alla om att det inte är olagligt att vare sig kritisera eller håna en ideologi, en religion eller ens en historisk person. I Frankrike har man valt att på husfasader projicera stora bilder från Charlie Hebdo, för att på det sättet visa för alla och envar att den franska staten står bakom friheten att rita, publicera och informera om dessa karikatyrer.

I Danmark tar man nu initiativ för att flera tidningar ska publicera karikatyrer och i kraft av att vara många som publicerar samtidigt når man dels större genomslag och visar resolut på att inga krafter får rucka på de medborgerliga rättigheterna.

Vad gör då Sverige? Förutom några kortfattade kommentarer från statsministern på Twitter har det varit väldigt tyst från regeringskansliet.

Det är en märkligt inaktiv positionering i ett läge när Sverige borde agera proaktivt. Vi kommer inte att utgöra undantag för fortsatta terrordåd bara genom att sitta på händerna. Därför vore det föredömligt om vi i Sverige kunde följa Frankrikes och Danmarks initiativ fast på ett ännu mer effektivt och bildande sätt.

Låt Public Service få verka i ’allmänhetens tjänst’ på riktigt, som de skattefinansierade mediebolagen hävdar att de gör. Ge SVT och Kunskapskanalen i uppdrag att producera en informativ utbildningsfilm på flera språk som informerar om våra grundlagar vad gäller åsikts- och yttrandefrihet och låt karikatyrerna finnas med i filmen.

Det finns inget annat sätt att göra det på än att med fasthet och regelbundenhet utbilda alla att i Sverige har vi rätt att kritisera, håna och skoja med såväl ideologier, religioner som historiska personer. Det borgar våra grundlagar för.

Annars riskerar vi att det yttersta priset vi får betala är att våra rättigheter tas som gisslan för att tysta oss. Detta, om något, borde Sveriges statsminister Stefan Löfven anse vara helt oacceptabelt.

Just därför vore det inte bara högst klädsamt utan faktiskt nödvändigt att Löfven nu samlar kraft i sitt regeringskansli och i de parlamentariska kamrarna för att organisera så att Public Services uppdrag verkligen blir i ’allmänhetens tjänst’.

Det skulle framtida generationer tacka honom för. Det skulle jag med. Allt annat vore att vika sig för minoritetens tyranni.

Om debattören

Lena Malmberg Demokratipolitisk talesperson Medborgerlig Samling

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag