Debatt med Bard hölls trots känsloprotester
ÅBO Ett motupprop för att Åbo Akademi ska tillåta en paneldebatt med Alexander Bard lämnades in till Åbo Akademis ledning, som emellertid stod fast vid sitt beslut att inte tillåta debatten i Akademins lokaler. Paneldebatten hölls på annan plats och motuppropets initiativtagare är missnöjd med sin högskolas agerande.
Efter att ha portats från Åbo Akademis lokaler hölls den omstridda paneldiskussionen med bland andra Alexander Bard på annan plats i svenska Yles regi den 19 november, på internationella mansdagen. Diskussionen hade temat ”Jämställdhet ur mäns perspektiv” och behandlade ämnen som hur man motverkar marginaliseringen av unga män.
I en intervju med Hufvudstadsbladet kallar Alexander Bard de ur personalen som stoppade panelen från att hållas i Åbo Akademis lokaler för ”psykiskt sjuka”.
Läs även: Bard portad från Åbo Akademi: ”Klassiskt kvinnlig makttaktik”
– Om personalen på Åbo Akademi påstår att min blotta närvaro skulle kunna kränka eller hota människor så är de psykiskt sjuka. Då ska de inte jobba kvar och jag anser att inte heller rektorn ska jobba kvar, säger Bard.
–Det som är hänt är en skandal, en akademisk institution ska slåss för det fria ordet och den öppna debatten, fortsätter Bard.
Motupprop för fri debatt
Bard får medhåll av Carl Nordenbrink, som studerar vid Åbo Akademi. Nordenbrink skapade ett motupprop mot ”no-plattforming” och för den fria debatten.
I uppropet skriver Nordenbrink bland annat ”Att vilja tysta meningsmotståndare istället för att låta dem komma till tals ser vi som står bakom detta upprop som en regressiv trend som har tågat fram genom den akademiska världen och nu tyvärr visat sitt fula tryne även här.”
Istället kräver uppropet att Åbo Akademi står upp ”för samtalet och mot polariseringen genom att inte låta sig pressas till att avvisa debatter och således tydligt deklarera att Åbo Akademi är ett universitet som uppmuntrar till debatter och inte ett som undanber.”
– Universitet ska stå för olika åsikter och föra fram samtal framom polarisering och då ska man inte förbjuda debatter bara för att någon eller några känner sig kränkta, sade Nordenbrink till Svenska Yle, som uppmärksammade hans upprop.
– Vad sker nästa gång någon känner sig kränkt för något annat evenemang som arrangeras vid Åbo Akademi? Ska det också då förbjudas? frågade sig Nordenbrink.
Men Åbo Akademis rektor Mikko Hupa stod fast vid beslutet.
– Vi måste dra en gräns och visa vad som är okej och vad som inte är okej vad gäller evenemang som arrangeras i våra utrymmen, sade Hupa till Svenska Yle. Vi anser att den paneldebatt som skulle ha arrangerats var kränkande och valde därför att inte välkomna arrangörerna.
Motuppropet har i skrivande stund samlat 71 underskrifter, vilket är lite mer än dubbelt så många som det upprop som stoppade debatten. Uppropet har överlämnats till ledningen, som enligt Carl inte visat större intresse för hans initiativ.
Läs även: Dags för genusstrategier i svensk läkarutbildning
”Rektorn förmedlade till Yle att han ”förstår” mitt argument. Rektorn skickade emellertid ett mejl till samtliga studerande och personal samma dag som jag misstänker orsakades av Yles artikel. Dessförinnan hade ledningen mig veterligen aldrig sagt ett knyst om händelsen (varken upprop eller paneldebatt) internt – det var som om inget hade hänt” skriver Nordenbrink till Nyheter Idag.
Enligt Nordebrink diskuteras frågan inte i någon större utsträckning på Åbo Akademi.
”Jag misstänker att de flesta inte ens vet vad som hänt. Så gott som samtliga som vet och som jag har varit i kontakt med har uttryckt vrede som reaktion på händelsen. Däremot är det få som vill engagera sig offentligt – antingen för att man är anställd eller blivande forskare och beaktar sin beroendeställning till ledningen eller att man är ovillig för att man inte vet vad man kommer förknippas med” skriver Nordenbrink.