Debatt om FN:s migrationspakt stoppad: ”Mycket beklagligt”

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 14 dec 2018 2018-12-14
E-post

STOCKHOLM Sverigedemokraterna begärde i slutet av förra veckan en särskild debatt om FN-avtalet om migration. Men begäran avslogs av talmannen efter samråd med samtliga partiers gruppledare. – Jag tycker det är mycket beklagligt. Frågan rör migrationspolitik som det svenska folket enligt många olika mätningar betraktar som en av de allra viktigaste, säger Mattias Karlsson, SD:s gruppledare.

I måndags skrev Sverige på FN:s migrationsavtal Global Compact. Internationellt har avtalet fått kritik för att det påverkar länders självbestämmande i migrationsfrågor och att skrivningar i avtalet om mediers roll kan användas för att tysta ”obekväma” medier. Flera länder har valt att hoppa av. Bland annat USA, Polen, Ungern och flera andra länder i forna Östeuropa.

Läs mer: Tung internationell domare: Skriv inte under FN-avtalet om migrationen nu

I Sverige har Journalistförbundet varit kritiska mot skrivningarna om medier.

Av riksdagens partier har Moderaterna framfört kritik mot hur avtalet har hanterats men det enda parti som motsatte sig att Sverige skulle skriva under var SD. Partiet begärde även en särskild debatt i riksdagen om avtalet.

Men talmannen valde efter att gruppledarna för samtliga partier träffats att avslå SD:s begäran.

Mattias Karlsson är gruppledare för SD. Han tycker att en debatt hade varit viktig eftersom att migrationspolitik är ett område som svenska folket prioriterar.

– Debatten rör också helt centrala delar inom demokratin såom mediefrihet och yttrandefrihet. Farhågan för att avtalet kan innebära en ökad statlig styrning av mediernas rapportering har ju bland annat fått Svenska Journalistförbundet att gå ut och varna för avtalet, säger Karlsson.

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) – som sitter i en övergångsregering – representerade Sverige på plats i Marocko när avtalet ingicks.

– Det finns också en konstitutionell aspekt av frågan då man på goda grunder kan ifrågasätta lämpligheten i att en övergångsregering överhuvudtaget ingår den hör typen av politiska och långsiktiga avtal, säger Mattias Karlsson och fortsätter:

– Det hade varit rimligt om Sveriges parlament i likhet med många andra av europeiska parlament hade fått en chans att debattera och genomlysa frågan. Rent praktiskt så hade funnits en chans att debattera frågan innan det slutliga antagandet den 19 december. Tyvärr blir det inte så nu.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag