Debatt (SD): ”Samarbeta med polisen eller förlora ekonomiskt stöd från kommunen”

Johan Tireland på politikerveckan i Järva. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 24 apr 2018 2018-04-24
E-post 577

UPPLANDS-BRO Nyheter Idag har tidigare skrivit om fotbollsmatchen mellan Bro IK och Roslags-Kulla IF i söndags som slutade med att två åskådare klev in på planen och misshandlade spelare och domare. Ingen har vågat vittna om vilka de två förövarna är, trots att många borde ha känt igen dem. I insändaren nedan menar Johan Tireland, gruppledare för Sverigedemokraterna i Upplands-Bro, att det bör få konsekvenser att vägra vittna.

Söndagens fotbollsmatch i reservlagsserien mellan Bro IK och Roslags-Kulla IF från Åkersberga, två föreningar anslutna till Stockholms fotbollsförbund, slutade med misshandel av både spelare och domare. Två åskådare stormade in på planen och utförde misshandeln. En händelse som inte längre förvånar dem som bor i Bro. Våld, hot och annan grov kriminalitet som rån, är numera vardagsmat i kommunen.

Situationen ser ut att eskalera och många kommuninvånare är rädda för att vistas utomhus efter mörkrets inbrott. Än mindre är de villiga att ställa upp som vittnen och därmed löpa risken att bli utsatt för hämndaktioner, vilket också visar sig tydligt i den här händelsen. Två hela fotbollslag samt åskådare har alltså varken förmågan eller viljan att lämna ett vittnesmål. Man kan fråga sig vilka åskådarna var där för att titta på mitt ute i ingenstans. Några i hemmalaget Bro IK har garanterat svaret på den frågan.

För att bryta denna oacceptabla och negativa trend i kommunen måste vi skapa en nolltolerans mot kriminalitet. Det är en självklarhet att även våra idrottsklubbar ska verka för en nolltolerans mot våldet. Vi kan och ska kräva av Bro IK att de agerar mer kraftfullt efter den här händelsen än att bara skriva ett par ord på sin hemsida. Det är genom handling, och inte genom ord, som frön till förändring planteras och så småningom börjar gro.

Min uppmaning till Bro IK är att samarbeta med polisen i utredningen eller förlora det ekonomiska stödet från kommunen. Upplands-Bro kommun kan omöjligen finansiera en idrottsklubb som inte tar våldsutvecklingen på allvar utan i stället medverkar till en normalisering av parallellsamhället där svenska normer och lagar inte längre gäller.

Johan Tireland,

Gruppledare Sverigedemokraterna Upplands-Bro

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag