Demokratiminister Lind direkt i blåsväder – hyllade Mehmet Kaplan

Foto: Pressbild/Fredrik Hjerling/Riksdagen
  • Måndag 21 jan 2019 2019-01-21
E-post 435

STOCKHOLM Sveriges nya kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) hyllade förre bostadsministern Mehmet Kaplan tillsammans med andra tidigare partikamrater som varit ministrar i ett inlägg på Instagram, något som SvD var först att rapportera om. Kaplan lämnade efter att det avslöjats att han haft samröre med islamister och fascistiska organisationer. Nu får Lind stenhård kritik.

I sitt Instagraminlägg skriver Amanda Lind, som är partisekreterare för Miljöpartiet, om Mehmet Kaplan och de andra ministrarna från Miljöpartiet under den förra mandatperioden. Hon kalla dem ”pionjärer, hjältar, som har kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa.”

View this post on Instagram

Under den gånga mandatperioden bröt Miljöpartiet de gröna ny mark i vår politiska historia. För första gången ingick vi i en regering. För första gången hade vi gröna statsråd. @gustav_fridolin, @isabellalovin, @perbolund, @alicebahkuhnke, @petererikssonmp, @karolinacyklar – och mellan 2014-2016 Åsa Romson och Mehmet Kaplan – har som våra första gröna ministrar varit pionjärer, hjältar, som har kämpat varje dag för att förverkliga Miljöpartiets politik för miljö och klimat, demokrati, jämställdhet och rättvisa. Ni och era medarbetare har gjort stordåd och betytt enormt för Miljöpartiet och den gröna rörelsen. Jag är djupt tacksam över att som partisekreterare ha fått samarbeta med er. Ni ska ha det största av tack för era insatser under dessa fyra år. ? Imorgon presenterar Stefan Löfven sin nya regering. Det är redan känt att Gustav och Alice lämnar sina statsrådsuppdrag. Kloka texter av dem båda hittas på deras instagram. ? En ny fas tar vid när ännu mer grön politik ska förverkligas. Tillsammans gör vi skillnad! ?

A post shared by Amanda Lind (@amandalind__) on

 

Amanda Lind blev partisekreterare i Miljöpartiet i maj 2016, en knapp månad efter att Mehmet Kaplan avgått självmant ur regeringen efter avslöjanden om samrören med olika turkiska organisationer. Bland annat hade Kaplan varit på middag med den nyfascistiska rörelsen Grå vargarna. På middagen deltog även representanter från den islamistiska organisationen Millî Görüs som Kaplan hade haft samröre med tidigare.

Det avslöjades också att Kaplan i en lokal tv-kanal jämfört Israels behandling av palestinier med hur nazisterna behandlade judar under andra världskriget. Ett relativiserande av Förintelsen som klassas som antisemitism. Isaac Bachman, dåvarande ambassadör för Israel i Sverige, var hård i sin kritik.

– Det är rakt av antisemitism, sade Bachman till SvD.

En av de som kritiserar nyss utnämnda kultur- och demokratiministern Amanda Linds hyllning av Kaplan är Expressens Patrik Kronqvist (ob lib). Han skriver att inlägget på Instagram skulle kunna ses som en bagatell, men att det också säger något om MP:s syn på skandalen.

”(…)Kanske är förklaringen till att just Miljöpartiet har drabbats av så många skandaler att ledningen helt enkelt inte ser så allvarligt på problemet. Hos Amanda Lind verkar det i alla fall vara en starkt känd känsla att Kaplan egentligen inte begick något allvarligt misstag. Redan i samband med hans avgång gick hon ut och beklagade beslutet. Att han vägrade ta avstånd från en rörelse med starka antisemitiska strömningar var tydligen inte så mycket att bråka om.”

Även Sakine Madon, ledarskribent på UNT (ob lib) skriver om Lind och Kaplan:

”Varför tar en ledande miljöpartist som Lind – nu dessutom minister – så lätt på turkisk högerextremism? Hade Lind sett mellan fingrarna på om en partikamrat obesvärat hade poserat på middagar med Nordiska motståndsrörelsen?”

På sociala medier är kritiken massiv. Terrorexperten Magnus Ranstorp skriver på Twitter:

 

Svenska kommittén mot antisemitism är kritisk:

 

En twittrare skriver att hon trodde att det var ett ”lite väl för tidigt draget aprilskämt”.

 

Förra socialdemokratiska riksdagskvinnan Carina Hägg som under många år kämpat mot islamister, skriver om Lind och Kaplan på sin Facebook.

Läs mer: Här umgås bostadsminister Kaplan med islamister, neofascister och rasister

Läs även: Här håller Mehmet Kaplan tal med kontroversiell islamistisk organisation

Mehmet Kaplans politiska karriär har varit kantad av kontroverser. 2010 röstade riksdagen om att Sverige skulle erkänna Turkiets folkmord på armenier. Miljöpartiet var för ett erkännande – dock inte Kaplan som argumenterade emot och sedan lämnade kammaren när det blev dags att rösta.

Redan när Kaplan tillträdde så fanns det de som varnade – men Stefan Löfven valde att inte hörsamma varningarna.

En av de som då vara kritisk var socialdemokraten Nalin Pekgul, som påpekade att Kaplan påstod att islamofobi låg bakom att unga människor i Europa lät sig rekryteras till terrororganisationen IS.

– Utnämningen av Kaplan till minister är så chockerande att det inte är sant, sade Pekgul till Aftonbladet.

Mehmet Kaplan har varit utanför den politiska strålkastarscenen de senaste åren. Innan han kom upp i Miljöpartiets innersta krets var han kring millennieskiftet ordförande för Sveriges Unga Muslimer, en organisation som nyligen blivit av med statliga bidrag efter att man haft samröre med antidemokratiska islamistiska miljöer.

Läs mer: Sveriges Unga Muslimer nekas statsbidrag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag