Demonstration i Stockholm – slöjor brändes i protest mot iranska regimen

Demonstrationen på Sergels torg. Bild: Faksimil Twitter
  • Söndag 25 sep 2022 2022-09-25
E-post 1155

STOCKHOLM I Iran pågår stora protester efter att den 22-åriga kvinnan Mahsa Amini slagits ihjäl av landets sedlighetspolis efter att ha burit sin obligatoriska hijab ”på fel sätt”. Till stöd för demonstranterna samlades flertalet personer på Sergels torg i centrala Stockholm på lördagen där de bland annat brände slöjor i protest mot den islamiska diktaturen.

I filmer från demonstrationen syns hur slöjor sätts i brand på Sergels torg.

– Nu kan vi synas över hela världen, i 43 år har vi inte vågat göra det. Om hela världen hjälper oss kan vi fria Iran, säger demonstranten Zhila Modarresi till Aftonbladet under lördagens manifestation.

– Att elda en slöja betyder för mig som en kvinna som nyligen kommer från Iran… har överlevt tortyr, fängelse och allt för att inte bära den här fucking slaverisymbolen, säger demonstranten Vida Sohdaee till Aftonbladet TV.

Förutom att bränna slöjor har iranska kvinnor de senaste dagarna klippt sitt hår i protest mot regimen. Så även på Sergels torg.

Riksdagsledamoten Gulan Avci (L) befann sig också vid demonstrationen på Sergels torg. Hon riktar kritik mot hur den avgående regeringen har förhållit sig till den iranska regimen.

– Nu har inte en ny regering tillträtt, men Liberalerna kommer fortsätta stötta kvinnorörelser och använda vår röst i olika internationella organ för att sätta press på dessa länder. Det är helt oacceptabelt att halva befolkningen i Iran lever under ett enormt förtryck och lidande, säger L-toppen till Aftonbladet.

Liknande demonstrationer som den på Sergels torg skedde även i andra europeiska städer under lördagen. Bland annat i Rom och Aten, rapporterar BBC.

Läs även: Irans president ställde in intervju – reporter vägrade bära slöja

Läs även: Här hånas Shekarabi (S) efter stödtweet till iranska kvinnor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag