Här hånas Shekarabi (S) efter stödtweet till iranska kvinnor

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Faksimil Twitter
  • Torsdag 22 sep 2022 2022-09-22
E-post

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi försökte stödja de iranska kvinnor som protesterar mot landets islamistiska regim med ett inlägg på Twitter. Flera twittrare påminde emellertid Shekarabi om hans partis undfallande attityd mot den iranska regimen, en attityd som symboliseras av det kända fotot på Ann Linde och andra kvinnliga socialdemokrater som bär hijab under ett besök i Iran.

I Iran pågår just nu våldsamma demonstrationer mot den islamistiska regimen efter att en ung kvinna blivit ihjälslagen av landets sedlighetspolis på grund av att hon burit sin obligatoriska hijab ”på fel sätt”.

Läs även: Iransk polis får stryk och kvinnor bränner slöjor – oro i Iran efter moralpolisens hijab-mord

På tisdagen försökte avgående socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som själv har iransk bakgrund, ge de iranska kvinnorna sitt stöd med ett inlägg på Twitter.

Men det hade Shekarabi inte mycket för. Flera twittrare påpekar att den socialdemokratiska regering där han ingår har haft en mycket undfallande attityd mot Iran, en attityd som symboliseras av de berömda bilder där flera ledande socialdemokrater, inklusive dåvarande handelsminister Ann Linde som numera är utrikesminister, framträder i hijab under ett statsbesök i Iran 2017.

En anonym twittrare frågar om det är på grund av valförlusten som Shekarabi vågar stödja de iranska kvinnorna.

Att de kvinnliga delegaterna hade hijab under statsbesöket kritiserades av bland andra Amineh Kakabaveh, då fortfarande riksdagsledamot för V.

– Iranska kvinnor kämpar för att inte bära slöja. Då åker den feministiska regeringens representanter och sätter på sig slöja istället för att säga att vi tar ställning, säga ”ni måste acceptera oss”, sade Kakabaveh till Aftonbladet.

Även Liberalernas dåvarande partiledare Jan Björklund var kritisk.

– Slöjan är en symbol för kvinnoförtryck och i Iran är det inte bara sedvänja, utan lagstiftat kvinnoförtryck. Det är väldigt olyckligt att svenska ministrar uppträder på bild, som nu cirkulerar, med slöja. Det är närmaste ett haveri mot det som kallas för en feministisk utrikespolitik, sade Björklund.

Ann Linde försvarade sig med att hon inte kunde bryta mot iransk lag, som säger att kvinnor måste bära hijab.

– Det är deras lag, till skillnad mot i Saudiarabien där det inte är lag på att bära slöja. Jag ska åka till Saudiarabien i nästa månad och då kommer jag naturligtvis inte att bära slöja, sade Linde.

Ardalan Shekarabi har skakat av sig kritiken och fortsatt tweeta till stöd för de iranska kvinnorna.

Läs även: Här mörkar SVT handelsminister Ann Lindes slöja på mötet i Iran

Läs även: Ann Linde (S) i blåsväder efter uttalande om Irankraschen: ”Oförlåtligt”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag