”Den allvarligaste sociala kris som Frankrike har upplevt sedan 68”

Bild: Faksimil Youtube
  • Måndag 3 Dec 2018 2018-12-03
E-post 380

”De gula västarna” började demonstrera i Frankrike den 17 november mot Macrons kommande skattehöjningar på drivmedel, men protesterna har sedan dess växt till en proteströrelse mot Macron i allmänhet och spritt sig till grannländer som Belgien, Nederländerna och Italien. Nyheter Idag har talat med Chris Forsne, journalist med bakgrund som korrespondent i Paris och medarbetare på Ledarsidorna, om protesterna och deras bakgrund.

Under helgen ledde de gula västarnas demonstrationer till allvarliga våldsamheter framförallt i Paris. Hittills har sammanlagt tre personer dött i våldsamheter kopplade till demonstrationerna, medan hundratals har skadats och gripits av polis.

Läs även: Våldsamma protester mot höjd bensinskatt i Frankrike

Anledningen till att demonstranterna bär gula reflexvästar är att det är lag på att ha sådana i bilen i Frankrike så att man är synlig på vägen om man måste stanna bilen vid punktering, motorstopp eller annan anledning. Då den utlösande faktorn varit den planerade skatten på drivmedel har de gula västarna fått en symbolisk betydelse för demonstranterna.

Bli PLUS-medlem och ta del av Frankrikeexperten Chris Forsnes analys av de explosiva händelserna i Frankrike:

– Vilka är ”de gula västarna” och varför protesterar de nu?

–  Hur ställer sig Le Pen till protesterna?

– Vilka är det som ligger bakom våldsamheterna?

– Varför är Macron så impopulär?

Bli PLUS-medlem idag

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag