Våldsamma protester mot höjd bensinskatt i Frankrike

Bild: Foundations World Econimic Forum/Faksimil Youtube
  • Måndag 19 Nov 2018 2018-11-19
E-post 719

FRANKRIKE President Macrons nya skatt på drivmedel har lett till stora och våldsamma protester över hela Frankrike och fortsatt sjunkande popularitetssiffror för Macron.

En person har dött och omkring 400 har skadats, varav 14 allvarligt, under helgens våldsamma demonstrationer mot den höjda bensinskatten i Frankrike, rapporterar BBC.  157 demonstranter har anhållits.

Kring 288 000 personer demonstrerade under lördagen på 2000 olika platser i Frankrike, enligt inrikesministeriet.  Demonstranterna har protesterat genom att sätta upp vägspärrar, och många våldsamma incidenter har uppstått när förare forcerat dessa.

Dödsfallet skedde när en förare som omringats av demonstranter fick panik och accelererade, enligt BBC. En kvinnlig demonstrant avled, och föraren utreds för dråp.

Läs även: Våldsamma kravaller i Frankrike efter VM-segern

På lördagskvällen urartade demonstrationerna på flera ställen i våld.

– Det har varit överfall, slagsmål, knivhuggningar. Det har varit bråk mellan demonstranter. Det har varit mycket alkohol på vissa ställen, vilket har lett till detta idiotiska beteende, sade inrikesminister Christophe Castaner.

Protesterar mot ”miljöskatt” på drivmedel

Priset på diesel, det vanligaste drivmedlet i Frankrike, har ökat med 23 procent de senaste tolv månaderna. Dieselpriset är nu uppe i 1.5 Euro, det högsta priset sedan det tidiga 2000-talet.

Anledningen till prisökningen är att Marcons regering höjt skatterna på diesel och bensin i en kampanj för renare bilar och drivmedel.

På måndagen började franska förare blockera oljedepåer runt om i Frankrike enligt New York Times.  Förarna kräver ett stopp för skatter som ”oproportionerligt skadar arbetarklassen”.

Läs även: Macron: Att vägra ta emot flyktingar går emot den europeiska värdegrunden

Samtidigt fortsätter president Macrons popularitetssiffror falla. Enligt en undersökning med 2000 respondenter som genomförts mellan 9 och 17 november anser bara 25 procent att de är nöjda med Macron, ett tapp på fyra procentenheter sedan samma mätning i oktober, skriver Daily Express.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag