Det dödliga våldet ökar – på grund av dödsskjutningarna

Poliser med förstärkningsvapen. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 24 okt 2018 2018-10-24
E-post 113

SVERIGE Allt fler dör genom dödligt våld i Sverige, och främst är det dödsskjutningar bland unga män som ökar. Det visar Socialstyrelsens senaste dödsorsaksstatistik.

Dödsfall till följd av våld och övergrepp minskade under en lång tid i Sverige men har sedan 2012 ökat. Framför allt är det skjutningar där offren är unga män, 15–29 år, som står för de senaste årens ökning.

Förra året sköts 26 unga män till döds, vilket enligt Socialstyrelsen är den högsta siffran inom den åldersgruppen sedan 1987. Totalt sett skedde 37 dödskjutningar i landet 2017.

– De senaste tre åren har antalet dödsskjutningar bland unga män 15–29 år legat betydligt högre än tidigare år. Under perioden 2000 till 2014 orsakade skottskador i snitt knappt sex dödsfall om året i den här gruppen, säger Socialstyrelsens utredare Jesper Hörnblad i ett pressmeddelande.

Överlag dog drygt 92 000 personer i Sverige förra året. Hjärt-kärlsjukdomar var den vanligaste dödsorsaken, följt av tumörer.

Läs även: Tusentals migranter på väg till USA – Trumps svarar med indraget bistånd

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag