”Detta är ett hot mot yttrandefriheten”: Pascalidous attack mot Bali efter tweet om ”Greklandsexpert”

Pascalidou (t.v), tweeten (i mitten) och Bali (t.h). Foto: Wikimedia samt Twitter
  • Måndag 27 feb 2017 2017-02-27
E-post 1383

STOCKHOLM ”Att FOX News tar in Nils Bildt som ’Sverigeexpert’ är lika dumt som att SVT skulle ta in ’Pascalidou’ som Greklandsexpert”, skriver Hanif Bali (M) på Twitter. Men journalisten Alexandra Pascalidou är inte road av jämförelsen och kommenterar Balis tweet med att ”detta är ett hot mot yttrandefriheten”.

I en raljant tweet från Hanif Bali jämförs Nils Bildt, en kraftigt ifrågasatt svensk ’säkerhetsexpert’ som nyligen intervjuats i Fox News, med journalisten Alexandra Pascalidou. Kritiken mot Bildt bygger i huvudsak på att ingen i Sverige känner till vem han är och han förefaller ej heller arbetat med något säkerhetsrelaterat som är kopplat till Sverige.

Att en stor nyhetskanal som Fox News väljer att presentera Bildt som en auktoritet på området har väckt stora frågetecken i svenska medier. Men debatten fick en oväntad vändning när riksdagsledamoten Hanif Bali (M) gjorde en parallell till den svenska journalisten Alexandra Pascalidou.

”Att FOX News tar in Nils Bildt som ’Sverigeexpert’ är lika dumt som att SVT skulle ta in ’Pascalidou’ som Greklandsexpert”, skriver Bali på Twitter.

Pascalidou: ”Ett hot mot yttrandefriheten”

När Pascalidou blir uppmärksammad på vad Hanif Bali skriver reagerar hon kraftigt. I ett publikt inlägg på Facebook menar hon att Balis agerande mot henne, i egenskap av journalist, är ett hot mot yttrandefriheten.

”Många förfasar sig över Trumps övertramp på andra sidan Atlanten samtidigt som våra inhemska Trumpologer får hållas. En moderat riksdagsledamot jag aldrig mött som systematiskt mobbat och trakasserat mig och många andra de senaste åren. En man som lever på våra skattepengar ämnade att göra Sverige bättre istället sitter och hånar, hatar och hetsar – i detta fall mot en journalist. Detta är ett hot mot yttrandefriheten”, skriver hon.

Pascalidou poängterar även att hon försökt ta ett snack med Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra för att förmå henne att ”ta ett snack” med Bali om värdegrunden.

”Många av er har läst mina böcker och artiklar, sett mina dokumentärer, följt mina rapporter från Grekland sen OS 2004. Jag har studerat på Universitet där och arbetat i grekisk tv. Ändå kan en moderat man komma undan med att förnedra och misskreditera mig. Tidigare försökte jag få Anna Kinberg Batra att ta ett snack med honom om partiets värdegrund. Inget hände. Det här handlar inte om mig. Det handlar om våra makthavares människosyn och tonläge. Och det gör mig ledsen och rädd. Både personligt och politiskt”, fortsätter hon.

Bali: ”Hon är en åsiktsmaskin”

Nyheter Idag har konfronterat Hanif Bali med de anklagelser som Pascalidou framför mot honom. När vi frågar honom om han är emot yttrandefrihet skrattar han i telefonen och vill inte alls kännas vid den kritik hon framför mot honom.

– Det är ganska magiskt att Pascalidou får slänga ur sig vilken skit hon vill om vem som helst, men så fort någon kritiserar henne så hotas yttrandefriheten.

Men hon är ju journalist, är inte det att hota yttrandefriheten om man kritiserar en journalist?

– Ja i hennes värld verkar det vara så. Hon är ju inte bara en journalist, hon är en åsiktsmaskin också. Hon får någonstans bestämma sig vad hon vill vara. Vill hon vara en åsiktsmaskin får hon stå ut med att folk ifrågasätter hennes åsikter.

Menar du att hon inte kan vara en Greklandsexpert?

– Jag skulle rekommendera alla att se det här episka samtalet från EFN där Leif Pagrotsky möter Alexandra Pascalidou i en diskussion om Grekland. Han ger nästan upp på samtalet efter hon bara matar på och han börjar kolla i mobilen, mitt i intervjun i tv-sändningen, för att hon bara slänger ur sig åsikter som inte har någon förankring. Så ja, jag ifrågasätter hennes expertskap.

– Hennes analys av läget var helt felaktig, därutöver kunde vi se liknande historia ske under flyktingkrisen där hon slängde ur sig bisarra påståenden. Hon är inte bara inkallad som Greklandsexpert. En gång i tiden skulle hon vara integrationsexpert, sen skulle hon vara expert på flyktingkrisen och så vidare. Hon verkar vara expert på det som passar för tillfället.

Nyheter Idag har även mejlat Alexandra Pascalidou för att be henne bemöta kritiken från Hanif Bali. Hon avböjer att kommentera.

”Ledsen men jag har vinterkräksjukan. Spyr som en katt och har feber. Ni backar ju ändå Bali och hatar mig och förvränger allt jag gör och säger. Så det är bortkastad tid och kraft. Med vänlig hälsning, a”, skriver Pascalidou i ett mejl.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag