Djupdykning för svensk ekonomi – största BNP-raset på 40 år
Svensk BNP sjunker med 8,6 procent under andra kvartalet 2020. Enligt SCB som tagit fram siffran är raset i BNP det största för ett enskilt kvartal sedan 1980. Men enligt finansminister Magdalena Andersson är raset något mindre än befarat.
Den svenska ekonomin gör en riktig djupdykning enligt den senaste BNP-indikatorn från SCB. BNP har enligt SCB krympt med 8,6 procent under andra kvartalet 2020 jämfört med tidigare kvartal.
Läs även: Svensk BNP minskar – budgetutrymmet ”i det närmaste obefintligt” nästa år
”Nedgången i BNP är den största för ett enskilt kvartal perioden 1980 och framåt” skriver SCB, och nedgången drivs framförallt av fallande export och minskad hushållskonsumtion.
På en presskonferens säger finansminister Magdalena Andersson att raset ändå var något mindre än man tidigare befarat.
– Den svenska siffran tycks falla något mindre än vad vår bedömning på finansdepartementet var i juni, säger Andersson enligt TT.
Läs även: Prognos: 14 procents arbetslöshet i höst
SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström framhåller att Sveriges ekonomi klarat sig bättre än flera andra europeiska länder.
Bland annat har Spaniens BNP sjunkit med 18,5 procent samma period, medan Italiens BNP fallit med 12,4 procent och Frankrikes med 13,8.
– Internationellt har det varit större ras på de flesta håll. Flera länder haft regelrätta nedstängningar och mindre ekonomisk aktivitet under våren, säger Lagerström till SVT.
Finansminister Magdalena Andersson säger emellertid att det är för tidigt att dra slutsatser om hur olika länder kommer drabbas av coronapandemins ekonomiska konsekvenser på sikt.
– Det handlar både om smittan och hur den underliggande ekonomin ser ut. Sverige är mer exportinriktat och konjunkturkänsligt med exempelvis en stor export av fordon och maskiner, säger Magdalena Andersson enligt TT.
Läs även: Mathiasson: Ett rån mot svenska folket – dags för Swexit
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.
Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.