Svensk BNP minskar – budgetutrymmet ”i det närmaste obefintligt” nästa år

Minskat utrymme för finansministern enligt KI. Bild: I99pema/Frankie Fouganthin
  • Onsdag 7 aug 2019 2019-08-07
E-post 2404

EKONOMI Svensk ekonomi går sämre än väntat. Efter att BNP oväntat minskat beräknar KI att högkonjunkturen kommer ta slut nästa år, då budgetutrymmet kommer bli ”i det närmaste obefintligt”.

Sveriges BNP minskar oväntat det andra kvartalet samtidigt som sysselsättningen fortsätter minska. Enligt Konjunkturinstitutet, KI, står det därmed klart att den svenska ekonomin går in i avmattning.

Enligt KI har stämningsläget för svensk tillverkningsindustri försämras, och flera indikationer pekar på att exportorderingången minskar.

Läs även: Hade fel – LO-bossen Thorwaldsson (S) om asylinvandring: Kan ge Sverige ”superekonomi”

KI pekar på flera orosmoment internationellt, som Brexit, läget i Mellanöstern och risken för upptrappade handelskrig.

Enligt KI kommer högkonjunkturen ändå bestå året ut, men beräknas ebba ut nästa år, då budgetutrymmet beräknas bli  ”i det närmaste obefintligt”. Prognoserna för tillväxt och sysselsättning sänks för 2019 och 2020.

På Facebook kommenterar Tino Sanandaji med att påminna sina följare om hur Morgan Johansson nyligen hävdat att svensk ekonomi är ”starkare än vad den varit på mycket länge”


Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag