Dokusåpan inifrån Nacka kommunhus: Någon har klottrat ”fascist” på handläggarens kesoburk

Katerina Janouch. Foto: Thron Ullberg
  • Torsdag 21 sep 2017 2017-09-21
E-post 4057

KRÖNIKA Hur mår personalen och politikerna i Nacka kommunhus? Nyheter Idag-krönikören Katerina Janouch tecknar en bild över hur hon anar att situationen kan se ut efter att kommunen fått en minst sagt uppmärksammad tillökning.

KRÖNIKA: av Katerina Janouch

Katerina Janouch är författare, sexolog och debattör. Hon är en återkommande krönikör på Nyheter Idag.

Extra stolt är hon över den gången hon golade om Sverige i Tjeckisk TV, då DN gick man ur huse och självaste statsministern var tvungen att kritisera henne.

Just nu sprids en extremt bekymmersam bild av Sverige i allmänhet och Nacka kommun i synnerhet, som en infekterad löpeld över världens allehanda medier. Nyheten har redan anklagats för att vara fake news, då vi vanligen läser denna typ av fabricerad rapportering på polariseringssugna, illvilliga träsksajter där enbart alternativmedias mest lugubra existenser vegeterar, de där hatiska människosuggorna som trivs bäst i grumliga vatten.

Dessvärre är historien om polygamisten helt och hållet sann. Detaljerna har undanhållits oss, men jag skulle kunna tänka mig att verkligheten överträffar dikten. Jag har nämligen hört att det är långtifrån alla invandrare som per automatik vill börja leva enligt svenska värderingar.

Ändå har jag idag roat mig med att fundera på hur stämningen kan ha varit och hur tankegångarna kunde ha gått på Nacka kommun då när det klubbades igenom att vår månggifte femtitaggare skulle få slå ner sina bopålar i denna natursköna, sjönära del av Storstockholm.

På ena sidan: En 57-årig man med tre fruar och 16 barn i åldrarna mellan 2-14 år. På andra sidan: Nacka kommun som möjligen brutit mot lagen och haft en helt gränslös shoppingrunda med skattebetalarnas pengar, där man budat loss för att hjälpa en nyanländ syrier och hans minst sagt omfattande familj till tryggt boende i Nackas ömma famn. Några kan inte mått bra. Vad har de samtalat om över sina dagens lunch, 96 kronor, ingår salladsbord och dryck plus kaffe på maten? Alla människors lika värde?

Jag föreställer mig en av de yngre cheferna vars sambo deklarerat att hon absolut inte kan tänka sig en öppen relation. Kanske var det han som fick handlägga bostadsbeslutet för Ali Baba och hans 19 rövare, ursäkta, vår polygamist och hans 19 medföljande familjemedlemmar. Hade han hört att Sverige var Europas enda land där man hade en helig värdegrund, vilken förbjöd statligt anställda att ifrågasätta en invandrad individs kulturella bakgrund? Kanske hade han nåtts av information att i Sverige arbetar svenska skattebetalare stenhårt för att försörja män med många fruar. Allas barn får iphones, nya Nike och rikligt med fickpengar att förströ sig med, samt Billys panpizza i halalsmak.

Jag ser framför mig hur vår gode Ali Baba sitter i möte med kommunen. Tolken flackar med blicken, stressad över hur nyheten om de tre hustrurna ska tas emot. Det står syltkakor på bordet och en praktikant bjuder på kaffe.

”Shalom aleikum, jag har 3 fruar. Sverige måste ordna för oss. 3 fruar, varje mans rätt. Jag kanske skaffar en fjärde? Men du vet, de bråkar. De vaktar på varandra. Nummer 1 och nummer 3 inte tål varandra. 2:an är… grälsjuk. Tillsammans? Nej, det blir sån catfight”.

Snabbt gör man ett överslag och kommer fram till att terapikostnader för tre frustrerade hustrur, inklusive tolk plus eventuella skilsmässoadvokater kan bli mycket kostsamt för kommunen. Man har dock hört att det finns bostadsrätter till salu på Tallkottsvägen. Rymliga, med nyrenoverade tvättstugor. Det är många spekulanter på dem enligt en av handläggarna, men nöden har ingen lag.

”Inte Orminge, du inte klok, utropar Ali upphetsat när han blir varse att en av bostäderna ligger en bit längre ut på vägen till Ingarö. Det ska vara centralt! Ja, de måste ha likvärdiga bostäder. Vi har 16 barn. Fixa bums!”

Finns det ens blanketter för månggifta? Är det P5 eller C8, vilken av pappren kan det vara? Och är barnen ens mannens? Anställd vågar ej föreslå DNA-test, några av sönerna ser jämnåriga ut med fadern men enligt uppgift är de 17 år allihopa, treäggstvillingar kanske, och visst får man skägg tidigt där nere i södern. Allt är säkert i sin ordning.

På kvällen ligger en av de anställda hemma i sin trånga etta i Trångsund och gnäller bittert. Det känns så… futtigt på något sätt. Att bara vara ihop med EN man i taget? Dessutom tvingas leva i en mörk liten hyresrätt. ”Vi har en gubbe med tre fruar som ska få TRE lägenheter”, berättar hen sammanbitet. ”Jaha, är du främlingsfientlig nu också, utbrister partnern anklagande. Den kvällen somnar de osams.

Dagen efter är det dags för lägenhetsvisning. Mäklaren i ljusblå skjorta ombeds att ej dela ut prospekt till de förväntansfulla svenska barnfamiljerna. ”Vi tar allihop”, säger mellanchefen och föser ut samtliga spekulanter. Nu är kommunens budget nästan sprängd, de har shoppat över 90 lägenheter redan, men det är lite småhärligt att slösa med andras pengar. Plånboken är tjock, svullen och välfylld och hjärtan på kommunen svämmar över av välvilja. Vi är ett rikt land! Vi har råd! Refugees welcome!

Man grips av en känsla av att vilja omfamna hela världen. Nej, det går förstås inte, det finns en massa bortglömda flyktingar i enorma läger, de svälter och är sjuka, men några har vi fått plocka, likt russin ur flyktingkakan, och dem ska vi minsann skämma bort. Många blir lycksaligt berusade på fredagens after work och gråter i varandras famn. Man är god. Generös. Svensk.

Men det är svårare gjort än sagt att få allt att klappa. I smyg ondgör sig kanslisterna och handläggarna över mängden barnbidrag, tandvård, gynekologbesök, ortoped, ständiga tolkar, färdtjänst till några av barnen, skolskjuts, den nya förskoleavdelningen som måste iordningställas i all hast samt hamam-bastun som är ett absolut krav från Ali. Hamam? Är det halal? Nej, hamam betyder ångbad, rättar den syrienkunnige påläggskalven till socionom som har mage att sticka upp. Att inte ge det som nyanlända efterfrågar vore djupt kränkande. Kommunchefen ser framför sig en DO-anmälan och tystnar.

Polygamisten är helt klart en flodhäst i kommunhuset. Nåt skaver för moderaterna i kommunfullmäktige, men de står redan på alla fyra för regeringen Löfven. Staten bestämmer.

Hemlösa uteliggare, mammor i social misär i Fisksätra och hungriga pensionärer får stå tillbaka. Att Hultsfred kommun obstruerar betyder noll. För Nacka levererar! Nacka har råd. Visserligen har till exempel vårdcentralen fått klappa ihop och polisen är underbemannad, men det är sådana utmaningar som det mångkulturella samhället bjuder på. De maskerade tonårsrånarna i garaget under Nacka Forum ger livet lite edge. Kom ihåg hur folk klagade på svensk tristess på 80-talet, erinrar sig kommunchefen medan han kramar överfallslarmet i sin svettiga hand. Det är roligare nu! Mer Bronx, mer Spanish Harlem, mer åka av.

Oroligt samtal över lunchen. ”Blir det verkligen kvalitetstid när man har sexton barn?”, undrar en tjänsteman. Dagen efter pekas hon ut som rasist på Facebook i gruppen #härärjagiNacka. Men sociala medier är förödande. Någon påträffas skriva hatiska kommentarer om orättvisa på Twitter. Visserligen är det ett anonymt konto, men misstankarna riktas mot en av de högre cheferna. Alla vet att hen just skilt sig och att vårdnadstvisten blev smutsig. Någon ny bostadsrätt bjöds hen inte på av kommunen, utan fick flytta hem till föräldrarna och det gamla barnrummet på vinden.

Veckorna som följer är allt upp och ner. Värdegrundssamtal om alla polygamisters lika värde, samt varning, följer. Utvärderingarna är stökiga. Polygamisten klagar på buller, att det är långt till närmsta moské, och att det saknas baklava i butikerna i Forum. Tjänstemännen ser osäkert på varandra. Bör socialen kopplas in?

Viktigt dock att ej sprida skvaller som kan gynna SD, påpekas på eftermiddagsmötet. Eller borde vi bygga modulhus på Solsidan? Någon jublar tyst och tänker att det vore rätt åt de där gamla borgarbrackorna. Lite minareter på det, så kan det gamla Sverige hälsa hem.

Kommunens anställda får föreläsning i konsten att hantera olämpliga känslor. Kommunen hyr in dyr konsult för övningar med kulörta foliehattar. Alla får kramas och tala ut om sina innersta känslor. Prat om politiska partier är strikt förbjudet.

Någon klottrar ”fuck Stefan Löfven” på personaltoaletten. Det talas bekymrat att det finns mörka krafter på kommunen. Man uppmanar till kärlek, solidaritet och inkluderande hållning. Bråk i samtalsrum på kommunen följer. Hustru 1 är missnöjd med planering och storleken på bostadsrätten hon tilldelats. Hustru 2 attackeras svartsjukt. Hustru 3 får värkar. Trillingsönerna luktar misstänkt av cannabis men ingen vågar säga ifrån. ”DO”, viskar praktikanten till handläggaren.

Man extraanställer personal som snabbutbildas i alternativa livsstilar samt förbereds för krishantering. Redan viskas om ”Nackamodellen”… Ändå, tänk så bra! Arbetslöshetsstatistiken i Nacka snyggas till via ”snabbspåret” – många skattekronor får nu jobba flitigt. Mångfald gynnas.

På en kommunal fest som hålls för att muta personalen till tystnad, verkar stämningen uppsluppen. Överförfriskad tjänsteman gör närmande mot gift kollega. Viskar: ”Schån där poly, verkar schvinhett.”

Man har verkligen bemödat sig om att tysta ner allt som pågår, men onda politiker från det hopplösa SD snokar rätt på allt och sprider ut på Facebook. Stormen i sociala medier blossar upp med oanad styrka. Nacka beslutar om bygge av ny stad. Kommunchefen drar på spenderbyxorna. ”Att tänka fritt är stort – att tänka rätt är större!”

”Det ska ju byggas 9 nya städer i Sverige! Vi kör en 10:e nu när vi har 34 miljarder över. Hur svårt skare va? Alla ska med! En ny by är på väg!”

2019 går kontrakten ut. Kommuntjänstemän i Nacka har redan börjat finkamma närområden efter lämpliga ersättningsbostäder till en familj på minst tjugo personer. Man vet aldrig när sönerna kan bilda egna familjer, och det ryktas att ett tresiffrigt antal anhöriga är på väg. Hittelön utlovas. Workshops i ”creative housing” hålls på kursgård i Västmanland (värdegrundssäkrad). Diskussion om trädhus trendar.

Söndag morgon: Ingen minns längre vem som kom upp med idén om trädhus i Saltsjöö-Boo men sekretessavtal skrivs på för samtliga närvarande.

Identitetskris i kommunchefens residens. Kikar i källare. ”Skulle några kunna bo här?” Vaknar kallsvettig av dröm om att han gått över till (S). Eller ännu värre – SD…

Nu ryktas det om civilt motstånd i Nacka kommunhus. Någon har skickat ut massmejl om ”Medborgare för rättvis bopolitik”. Polariseringen är total. Alla misstror alla. Rasande medborgare hotar storma kommunhuset. Priset på bostadsrätter har trotsat index och sjunkit med 40% sedan årsskiftet. Någon har klottrat ”fascist” på handläggarens kesoburk i gemensam kyl. Sekreterare sjukskriver sig för stress. Ettor för 35.000/mån annonseras. Men inget ont som inte för något gott med sig: man har allvarliga planer på att öppna Nacka BB. Polygamisten har annonserat att hustru fyra och fem är på väg, och han ska snart bli farfar.

Fotnot: Nacka kommun har sedan 1 januari 2016 fram till nu köpt 94 bostadsrätter för 305 miljoner kronor till nyanlända, enligt Svenska Dagbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag