Dömd kvinnomisshandlare som åklagare ville utvisa fick stanna – Nu har han mördat kvinna i Oskarshamn

Foto: Privat
  • Måndag 14 dec 2015 2015-12-14
E-post 11241

OSKARSHAMN Den 24-årige man som natten till igår misstänks ha mördat en kvinna i Oskarshamn ville en åklagare få utvisad från Sverige redan för fyra år sedan efter en grov kvinnomisshandel. Men mannen fick stanna eftersom han ansågs ha ”anknytning till det svenska samhället” då han gjort sitt offer gravid. Nu misstänks han för mord.

Enligt folkbokföringen kom mannen till Sverige i januari 2011 som flykting från Syrien tillsammans med sin pappa, mamma, två bröder och en syster. Hans pappa och storebror misstänks nu även de för brott och anhölls under gårdagen misstänkta för skyddande av brottsling.

Men det är inte första gången den 24-årige flyktingen gör sig skyldig till brott i Sverige. Redan i november samma år som han sökte asyl i Sverige dömdes han för grov misshandel mot sin dåvarande flickvän, en då 33-årig svensk kvinna som väntade parets gemensamma barn.

Ville leva som rättrogen muslim

Efter att ha fått reda på att han skulle bli pappa berättade den nu 24-årige mannen, enligt den tidigare domen mot honom, för sin dåvarande flickvän att han ville börja leva mer som en rättrogen muslim. Han skulle fira ramadan, inte äta fläskkött och be regelbundet fem gånger om dagen som muslimer gör. Det var något som flickvännen inte gick med på och hon sade till honom att hon övervägde att göra slut.

En kväll i september 2011 bråkade paret med varandra och den 33-åriga kvinnan gick ”ledsen och uppriven” och lade sig för att sova. Plötsligt vaknade hon av att ”det small till runt strupen”, pojkvännen hade tagit ett struptag på henne och hon fick ingen luft. När han släppte taget upptäckte hon att det forsade blod ur brösten och magen på henne och att hennes pojkvän höll en kniv i handen. Han hade knivhuggit henne medan hon sov.

Försökte skära halsen av flickvännen

Men misshandeln slutade inte där. 24-åringen fortsatte med att försöka skära halsen av sin flickvän. Han gjorde flera utfall där han högg mot hennes hals, men hon lyckades värja sig och klarade sig undan med rispningar av halsen samtidigt som hon skrek åt honom att sluta. Till slut gav han upp, lämnade sovrummet och flickvännen hann under tiden larma SOS.

Samtidigt hade en granne hört kvinnoskrik och larmat polisen två gånger. När polisen kom till platsen greps kvinnomisshandlaren omedelbart.

Fick stanna i Sverige

När den nu 24-årige mannen åtalades i november 2011 krävde kammaråklagare Wilhelm Storck att mannen skulle utvisas. Han ”skall utvisas ur riket”, skrev han i sin stämningsansökan. Migrationsverket gav klartecken för utvisning eftersom det då inte ansågs finnas verkställighetshinder för utvisning.

Men domstolen tyckte att mannen kunde få stanna i Sverige. Dels eftersom han väntade barn med den kvinna han utsatt för en grov misshandel, men även för att han hade sina föräldrar och syskon, som även de flytt från Syrien, här i Sverige. Domstolen ansåg att 24-åringen hade ”anknytning till det svenska samhället” och ogillade åklagarens utvisningskrav.

Kalmar tingsrätt nöjde sig därför med att döma mannen till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel.

Dömdes igen

Förra året dömdes den 24-årige mannen ännu en gång för brott mot samma kvinna som han tre år tidigare misshandlat grovt. Denna gång för att ha misshandlat och hotat både henne och hennes familj samt hotat med att skära halsen av hennes framtida pojkvän om hon lämnar honom för någon annan.

24-åringen fick 10 månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning, men åklagaren yrkade denna gång inte på utvisning.

Misstänks för mord

Nu misstänks den 24-årige flyktingen från Syrien för mord på en 29-årig kvinna i Oskarshamn som han träffade i somras. Dessutom är hans 26-årige storebror och hans pappa anhållna misstänkta för skyddande av brottsling.

Nyheter Idag har sökt kammaråklagare Wilhelm Storck som inte lyckades få den mordmisstänkte mannen utvisad 2011 för att fråga honom hur han ser på fallet, men åklagarkammaren i Kalmar låter hälsa att Storck har gått i pension.

Läs även:
Kvinna mördad i Oskarshamn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag