Döms tills fängelse för våldtäktslögner – anklagade försökte ta sina liv

Eleanor Williams. Bild: Facebook
  • Torsdag 16 mar 2023 2023-03-16
E-post 0

Misshandel, våldtäkt och människohandel. Brotten som Eleanor Williams, 22, hävdade att hon blivit utsatt för var minst sagt förfärliga och ledde till ramaskri i England. Men historierna var falska och nu döms Williams till åtta och ett halvt års fängelse för sina lögner. Detta efter att flera av dem som hon pekat ut som hennes förövare försökt ta livet av sig.

I ett Facebookinlägg från maj 2020 beskrev Williams hur hon blivit misshandlad, utnyttjad och utsatt för trafficking av ett gäng asiatiska män. Hon publicerade också bilder på hennes skador och hennes blåslagna ansikte, rapporterar BBC.

Vidare hävdade hon att hon tvingats åka till Ibiza för att bli sexuellt utnyttjad, tvingats jobba på en bordell i Amsterdam och sålts på en auktion. Allt under en period av tre år.

Inlägget blev viralt och fick över 100 000 delningar. Det fanns bara ett litet problem. Allt var påhittat.

Och inte bara ljög hon om sin egen historia. Hon pekade också ut andra som delaktiga i den uppdiktade komplotten mot henne.

En av dem som utpekades var Mohammed Ramzan, 43, en företagare i staden Barrow-in-Furness i nordvästra England.

Enligt Williams hade Ramzan groomat henne från när hon var tolv år gammal och fått henne att jobba på bordeller i Amsterdam. Därtill var det han som påstods ha sålt henne på auktion.

”Oräkneliga dödshot”

I rättegången mot Williams berättade Ramzan att hans affärsverksamhet ruinerades efter att han pekats ut som förövare. Dessutom försökte han ta livet av sig två veckor efter att ha blivit gripen för anklagelserna.

– Jag har haft oräkneliga dödshot på sociala medier från folk över hela världen för vad de trodde att jag var involverad i, sade han under rättegången enligt BBC.

Ramzan var heller inte den enda utpekade som begick självmordsförsök efter Williams utpekanden. I rätten berättade flera andra om hur de fått psykiska problem och försökt ta sina liv efter hennes falska anklagelser.

En av dem är Jordan Trengove, 22, som Williams anklagade för att ha drogat och våldtagit henne efter att de träffats på en nattklubb i mars 2019. Förkrossad över hur hans liv hade förstörts efter lögnerna försökte Trengove begå självmord framför sin egen mamma.

– Saker och ting hade lugnat ner sig lite tills Facebookinlägget 2020. Det förvärrade saker och ting för mig. Det var stora protestester och demonstrationståg i Barrow, sade Trengove i rätten enligt BBC.

– Den lägsta punkten var när jag försökte ta mitt liv i augusti 2020.

Trengove fick tillbringa 73 dagar i fängelse efter anklagelserna på avdelningen för sexförbrytare och en arg pöbel som trodde på Williams lögner slog sönder hans fönster och sprejade ordet ”våldtäktsman” (”rapist”) på hans hem.

– Hon förstörde så många liv, inte bara mitt, säger han i Piers Morgans program Uncensored enligt Daily Mail.

Youtube-tittande på hotellrum

När polisen gjorde en närmare undersökning kring Eleanor Williams anklagelser fann de emellertid att det var mycket som inte stämde i hennes historia.

Bland annat visade det sig att samtidigt som hon hävdade att hon blivit såld av Mohammed Ramzan i Nederländerna så användes hans bankkort på en butik i hemstaden Barrow.

En annan historia om hur Ramzan hade kört henne till den engelska staden Blackpool och där tvingat henne ha sex med flera män visade sig också vara påhittad. Detta efter att polisen kommit fram till att hon reste till staden på egen hand där hon tagit in på ett hotell och tittat på Youtubevideor.

– Den här utsagan var helt och hållet falsk, sade domaren under rättegången enligt Metro UK.

Bilder från övervakningskameror visar också hur hon handlade i butiker under den tid som hon påstod sig ha varit utsatt för trafficking.

Konfronterad med de motsägande bevisen hävdade Williams att hennes förövare tvingat henne att ge falska uppgifter om hennes förövare.

– Jag är säker på att ingen tvingade henne att åka till Blackpool i överhuvudtaget. Hon gjorde det helt och hållet på eget bevåg för att rikta falska anklagelser mot Ramzan och andra, sade domaren.

Därtill sade polisen under rättegången att hennes ansiktsskador som syns i Facebook-bilden tros ha orsakats av Williams själv med hjälp av en hammare.

”Borde ha fått livstid”

På grund av sina lögner till polisen och rättsväsendet döms nu Eleanor Williams till åtta och ett halvt års fängelse av domstolen i Preston. Via ombud lät hon meddela att hon står fast vid sina anklagelser, men domstolen bedömer dem som falska.

Jordan Trengove, som försökte ta sitt liv efter anklagelserna mot honom, är missnöjd med domen.

– Hon borde ha fått livstid, att förhindra rättvisans gång har ett maximalt straff på livstid, säger han enligt Daily Mail.

Läs även: Kvinna falskanmälde sitt ex och fick honom blåslagen av polis

Läs även: Kvinna ljög om gruppvåldtäkt i Malmö – Stora polisresurser gick till spillo

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag