Kvinna ljög om gruppvåldtäkt i Malmö – Stora polisresurser gick till spillo

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 14 feb 2018 2018-02-14
E-post

MALMÖ Det stämde inte att en gruppvåldtäkt skedde i Malmö den 28 december förra året – kvinnan har nu erkänt att hon ljög. Stora polisresurser har gått åt att utreda den påhittade våldtäkten.

– Den bevisning som vi har samlat i det här ärendet, det gäller teknisk bevisning och vittnesförhör, det har inte gett stöd för vad den här kvinnan har berättat. När vi under förhör har konfronterat kvinnan med det här så har hon medgett att hon har lämnat osanna uppgifter till oss, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling till Nyheter Idag.

Kvinnan är nu misstänkt för falskt larm för att ha lämnat oriktiga uppgifter om ett brott som inte har skett. Hon har dock inte pekat ut någon specifik gärningsman, och därför slipper hon undan en anklagelse om falsk tillvitelse – att anmäla någon på falska grunder.

Polisen har klart för sig att anmälan inte togs tillbaka för att kvinnan var hotad eller utsatt för påtryckningar.

– Vi har teknisk bevisning som visar att vi inte tar fel, säger Mats Karlsson, biträdande chef i polisområde Malmö, till SVT.

Fyra gruppvåldtäkter återstår

Det har inte gjorts någon beräkning på hur mycket pengar det cirka sju veckor långa utredningsarbetet har kostat.

– Men man kan konstatera att det här har tagit mycket resurser för oss. I ett inledningsskede är vi ju 20 uppemot 30 personer som arbetar med det här ärendet, med att söka teknisk bevisning på platsen, hålla vittnesförhör, genomföra dörrknackning, hålla avspärrningar. Sedan är det också så att de spår som har säkrats har analyserats av Nationellt forensiskt centrum, vi har haft gärningsmannaprofilgruppen här nere som har tittat på bland annat den här utredningen. Så det har absolut varit stora resurser, säger Nils Norling till Nyheter Idag.

– En vinst i det här nu är att de här utredarna istället kan arbeta med de andra ärenden som vi utreder om grov våldtäkt utomhus.

Under november och december inträffade tre sådana våldtäkter som fortfarande utreds av Malmöpolisen. Dessutom skedde en våldtäkt förra helgen på Lindängen i Malmö, men den ägde rum inomhus. I samtliga fyra fall rör det sig om flera gärningsmän – det vill säga, om inte dessa också var falska larm.

Läs även: ”Glad jag inte arbetar i svensk polis” – Dansk polis sågar svenska våldtäktsutredningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag