EBT i Bryssel för att rösta bort Orbán och Fidesz: ”Vi har drivit på”

Ebba Busch Thor i Riksdagen Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 20 mar 2019 2019-03-20
E-post 466

BRYSSEL Kristdemokraterna är i Bryssel för möte med EPP. Där ska ungerska regeringspartiet Fidesz framtid avgöras. Kristdemokraterna – tillsammans med bland andra Moderaterna – vill utesluta Fidesz. ”De röda linjer som vi och andra ritat upp framför den ungerska premiärministern Viktor Orban har gång på gång passerats”, skriver Ebba Busch Thor, partiledare för KD i en debattartikel i Aftonbladet tillsammans med EU-valskandidaterna David Lega och Sara Skyttedal.

På Twitter meddelar Ebba Busch Thor att hon och Sara Skyttedal är i Bryssel för att rösta ut Fidesz ur EPP.

”Vi har drivit på för uteslutning av Fidesz”, skriver Busch Thor och retweetar KD:s EU-parlamentskandidat Sara Skyttedal som delat en debattartikel från Aftonbladet.

Busch Thor fortsätter: ”Idag deltar @skyttedal och jag vid voteringen i Bryssel. ”det faktum att Fidesz under lång tid visat sig tondövt inför den mkt omfattande internationella kritiken mot Ungern, vad gäller rättsstatsprincipen och demokratins spelregler”.”

EPP är den största partigruppen i EU-parlamentet, en sammanslutning som består av konservativa, kristdemokratiska och liberalkonservativa partier i EU:s medlemsländer. KD och M är båda med i EPP.

I debattartikeln i Aftonbladet skriver Busch Thor och Skyttedal ihop med KD:s starke man i Göteborg David Lega, som är KD:s andra toppnamn till EU-parlamentet, om att beslutet att sparka ut Fidesz inte är något man tar ”lättvindigt”.

”Det är enkelt att vinna mediala ryggdunkar för det på hemmaplan, men i andra vågskålen ligger också faran av det parti man kastar ut drivs i en mindre samarbetsvillig riktning”, skriver trion och fortsätter:

”De röda linjer som vi och andra ritat upp framför den ungerska premiärministern Viktor Orban har gång på gång passerats.”

Sedan anklagar man Fidesz för antisemitism.

”Medielagstiftningen har skräddarsytts för att försvåra för oppositionspartier. Den akademiska friheten sattes på undantag när Central European University kördes ut ur Ungern. Osakliga hetskampanjer med rena lögner om EU som sådant, i regi av den ungerska regeringen, har iscensatts. Dessutom flera gånger med antisemitiska undertoner”, skriver man.

Tretton partier står för närvarande bakom och saknar den majoritet som krävs för att verkställa uteslutningen. I stället kan det bli tal om en kompromiss rapporterar TT/GP, där alla parter räddar ansiktet – att Fidesz ges en tidsfrist för att ändra sig inom vissa områden.

Läs även: M och KD vill sparka ut Orbáns parti ur EU-grupp: ”Verkar inte lämna frivilligt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag