Efter husockupationen i Högdalen: ”Det ser ut som en soptipp”

  • Fredag 19 jun 2015 2015-06-19
E-post 1065

STOCKHOLM Under veckan har vänsteraktivister ockuperat ett hus i Högdalens centrum och Nyheter Idag kan visa ett bildspel hur det ser ut efter att polis avhyst ockupanterna. – Det ser ut som en soptipp, säger Bitte Assarmo som fotograferat på platsen.

Företaget Veidekke vill satsa på att lyfta området i Högdalens centrum och har köpt upp en gammal skola som idag inte används. Planen är att riva skolan och uppföra bostäder på fastigheten, något det råder stor brist på i Stockholm. Men alla medborgare är inte lika förtjusta i planerna – ett vänsternätverk som kallar sig ”Högdalens vänner” beslutade sig för att ockupera en av byggnaderna som ska rivas.

Onsdagen den 17:e Juni avhyste polisen husockupanterna och när Nyheter Idag var på plats för att dokumentera situationen blev det bråk. En person som såg ut att ingå i gruppen av ockupanter attackerade en kamera tillhörande Nyheter Idag. På fredagen var Bitte Assarmo, journalist som frilansar för Nyheter Idag, på platsen och tog bilder.

– Det såg bedrövligt ut, som om det vore en soptipp. Jag har även pratat med boende i närheten och de är fruktansvärt upprörda. De frågar sig hur man kan lämna platsen såhär, de tycker att det är oansvarigt.

Boende i Högdalen upprörda över vänsternätverket ”Högdalens vänner”

Husockupanterna har blivit ombedda av polis att hämta sina tillhörigheter ur byggnaden men trots detta ligger skräp och bråte utspritt på marken på fredagen. På bilder ser vi möbler, kläder och skräp ligga utspritt och situationen med nedskräpningen skapar obehag för boende i närheten.

– En person som arbetar i en butik i närheten förklarade att de här husockupanterna säger att de bryr sig om området, men samma person menade att det var struntprat med tanke på hur det ser ut efteråt.

Men det var inte bara personalen i en butik i närheten som hade synpunkter. Assarmo har lyssnat in reaktioner från människor i området och förståelsen för en husockupation tycks vara låg.

– Folk pratar om det här inne i butiken och undrar vad de här husockupanterna egentligen håller på med och hur de beter sig, avslutar Bitte Assarmo i telefonen som själv bor nära Högdalens centrum.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag