Efter läsarstormen – ”Vi anklagas för rasism när vi hjälper utsatta människor”
GÖTEBORG Nu talar Linda Erikssons vännina ut, som också var på plats, om kaoset med klädutdelningen i Göteborg. – Vi kallas för rasister för att vi satt en gräns på vad vi accepterar, säger Linda Holmberg som själv är volontär och hjälper utsatta människor.
När Nyheter Idag berättade om Linda Eriksson, och i en senare artikel om Victor Reis, som samlat in kläder för att hjälpa utsatta människor blev det en läsarstorm. De berättade om kaos i Brunnsparken, där EU-migranter eller såkallade ”tiggare”, var stökiga och använde fula ord. Nu ifrågasätts både Nyheter Idag men även Linda Eriksson för berättelsen och den LO-finansierade sajten Politism menar att det är ”organiserad rasism” som egentligen ligger bakom.
Linda Erikssons vänninna, som också var på plats, talar nu ut om både händelsen och de anklagelser som riktas mot Eriksson. Vänninan heter Linda Holmberg och engagerar sig på sin fritid med att hjälpa utsatta människor genom den kristna hjälporganisationen Reningsborg som driver second hand-butiker. Hon har barn med en man från Turkiet och hon har även anmält sig frivilligt för att ta emot ett ensamkommande flyktingbarn.
– Jag brukar hjälpa till med insamlingar, vi samlar in allt som går att sälja i second hand-butikerna, berättar Linda Holmberg i telefon för Nyheter Idag.
Linda Holmberg och hennes mamma Jördis Donobauer var också på plats
I telefon bekräftar Linda Holmberg att det var stökigt, aggressivt och att det förekom svordomar under klädutdelningen. Även hon förklarar att hemlösa människor med rötter i Göteborg inte vågade sig dit och att fula ord som ”hora” och ”rasist” flög i luften. Även Linda Holmbergs mamma Jördis Donobauer som är 67 år gammal och pensionär var på plats och i telefon berättar hon vad hon upplevde.
– Det var de som hämtade och hämtade mer och mer kläder. Jag och fler med mig försökte stoppa dem för att det skulle räcka till andra behövande, förklarar Donobauer i telefon för Nyheter Idag.
– De blev små berg av kläder som de lade på bänkarna. Och sen skulle de ha plastpåsar till allt också. Och de frågade efter märkeskläder. Var det hål på något plagg eller en hängande frans, då skulle de inte ha de kläderna. De var tydliga med vilka märken de ville ha, det skulle vara Nike, Adidas och annat.
Jördis Donobauer bekräftar den bild Linda Eriksson gav och hon förklarar att hon aldrig varit med om något liknande tidigare. De var flera som försökte hjälpas åt för att få ordning på klädutdelningen. Även hon berättar att det förekom fula ord.
– När jag försökte lugna dem kom svordomarna. Det var då vi fick höra att vi var rasister, men vi blev även kallade för hora. Det var kvinnorna som ropade så, de betedde sig värst.
– Man är väl inte rasist för att man samlar in kläder för att ge till utsatta människor?
Trots att Jördis är den fjärde personen som går ut i eget namn med att berätta om vad som hände i Brunnsparken frågar vi ändå om hon har något personligt emot romer och hur hon ser på den debatt som uppstått på internet.
– Absolut inte. Det handlar inte på något sätt om att jag har något emot människor. Men man måste väl kunna berätta om en händelse så som det är? Det handlar inte om att vara elak mot folk, utan att berätta så som det är.
Anklagas för rasism på internet
Trots att Nyheter Idag tidigare talat med totalt tre personer som berättar samma sak anklagas både Nyheter Idag men även Linda Eriksson för rasism. Nu är det fyra personer som gått ut i eget namn, som bekräftar vad som hänt. Jördis dotter Linda Holmberg är upprörd över att hennes vän Eriksson målas ut som en klandervärd människa på nätet av ”antirasister”.
– Linda har gjort mer för människor än vad de har gjort under sin livstid. Varenda julafton står hon och serverar julbord till hemlösa på Gamleport, en gammal restaurang som är öppen under jul för utsatta människor, säger Holmberg.
När vi pratar med Holmberg förstår hon att en del upplever att Erikssons ursprungliga Facebookinlägg var hårt och dömande. I det inlägget användes exempelvis ord som ”pack” när Eriksson skulle beskriva sin upplevelse.
– Linda är en känslomänniska som säger vad hon tycker. Hon är ingen rasist. Man kan få vem som helst att framstå som rasist om man vill, menar Holmberg.
Eriksson har i efterhand tagit bort det ursprungliga inlägget som fick stor spridning. När vi pratar med Eriksson om det i efterhand förstår hon att det kan upplevas hårt och dömande, men hon betonar flera gånger att hon inte menar något illa.
Tycker debatten visar på dubbelmoral
Linda Holmberg har själv rest till Moldavien i en resa arrangerad av hjälporganisationen Reningsborg. Hon berättar att de fick själva betala alla omkostnader i samband med den resan och hon vill poängtera sitt eget engagemang.
– I Moldavien träffade vi en organisation som heter ”Beginning of Life” som jobbar för att rädda kvinnor och barn som är utsatta för ”human trafficking”. Det kan vara organhandel, prostitution och tiggeri. På ren svenska en sorts slavhandel.
Holmberg funderar i telefonen om de som anklagar hennes kompis själva engagerat sig på samma sätt. Hon menar att det är enkelt att döma andra för att vara rasister men att det är en helt annan sak att arbeta med det själv. Att döma någon för ett inlägg på Facebook menar hon är alldeles för hårt.
– Hennes ordval är det enda som var katastrof. Men hon är känslomänniska och hon var upprörd. Hon hade precis blivit kallad för rasist, hora och andra otrevligheter. Man måste förstå att människor kan bli upprörda.
Innan vi slutar prata med Linda Erikssons väninna Linda Holmberg har hon en passning till alla de som anklagar Eriksson för att vara rasist.
– Vi kallas för rasister för att vi satt en gräns på vad vi accepterar när människor beter sig illa. Det har inte något med begreppet ”alla människors lika värde” att göra. Alla hundratals som är emot Linda och hennes känsloutbrott kan själva engagera sig för att hjälpa de här människorna istället för att klaga på Linda.
Nyheter Idag har försökt få tag i någon av de hemlösa och EU-migranter som var på plats i Brunnsparken. Av naturliga orsaker har vi ännu inte lyckats med det. Vi kommer fortsätta de ansträngningarna under veckan.