Efter tiggarmiljonerna – här är Stockholmsmoderaternas nya utspel: ”Vi utlyser globalt klimatnödläge”

Foto: Wikipedia/Moderaterna Edvard Tovi
  • Onsdag 9 okt 2019 2019-10-09
E-post 1045

KÖPENHAMN/STOCKHOLM Hon blev känd för att först att ha varit emot tiggeriet och sedan ha varit med och satsat miljoner på fortsatt utländskt tiggeri i Stockholm. Nu är Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm tillbaka i hetluften. Den här gången är det med ett utspel om globalt klimatnödläge på en konferens i Köpenhamn, uppger DN.

Anna König Jerlmyr är på möte med klimatnätverket C40 i Köpenhamn. 94 städer runt om i världen har samlats för att samordna ”klimatarbetet”, uppger DN.

Nu har man utlyst globalt klimatnödläge.

– Det är oerhört viktigt att städer runt om i världen gör allt vi kan för att minska koldioxidutsläppen och att vi kan följa Parisavtalet. Vi behöver agera mer kraftfullt för att nå 1,5 graders målet, säger König Jerlmyr till DN.

DN, som av misstag först angav att König Jerlmyr representerar Miljöpartiet. Något som först uppmärksammades av den borgerlige opinionsbildaren Thomas Gür.

Faksimil: DN

König Jerlmyr sitter med i styrgruppen för C40.

Från Vänsterpartiets håll är man något konfunderade över att König Jerlmyr och det blågröna styret (M, KD, C, L och MP styr i Stockholm) nu sagt att det är globalt klimatnödläge.

Vänsterpartiet motionerade nämligen i maj om att utlysa klimatnödläge.

– Då var Katarina Luhr (MP) direkt negativ och tyckte det var helt onödigt. Det är jättebra om de blågröna svänger nu, men att stå i Köpenhamn och utlysa globalt klimatnödläge är inte samma sak som att också göra utfästelser för Stockholms stad, säger Rickard Warlenius (V) till DN.

Katarina Luhr är även hon på plats i Köpenhamn rapporterar DN. Hon ska berätta om hur Stockholms stad jobbar klimatsmart och bland annat styr om konsumtion mot mer vegetariskt.

Anna König Jerlmyr har tidigare profilerat sig på att vara både mot och för utländska tiggare i Stockholm.

Innan valet 2018 var hon emot. Efter valet var hon för – och backade en 22-miljonerssatsning på fortsatt utländskt tiggeri som bland annat innebar  tillfälligt boende, språkundervisning och juridiskt stöd.

Inför valet 2018 skrev König Jerlmyr tillsammans med Tomas Tobé en debattartikel i Svenska Dagbladet om att införa tiggeriförbud.

”En majoritet av stockholmarna vill förbjuda tiggeri. Vi moderater håller med dem och tycker att väljarna har rätt att förvänta sig att politiken agerar. Men hittills har Socialdemokraterna i Stockholms stadshus och i regeringen vägrat att agera”, skrev König Jerlmyr och Tobé.

König Jerlmyr har också tidigare lagt en motion till Stockholms stad om att uppvakta regeringen om lokalt tiggeriförbud:

”Kommunstyrelsen ges i uppdrag att hemställa hos regeringen om att se över regelverket och tillåta kommuner att införa lokala tiggeriförbud.”

Efter valet slaktade König Jerlmyr löftet om tiggeriförbud redan innan hon satte sig i förhandlingar med andra partier.

– Det kan vara av symbolisk vikt för partier vi vill samarbeta med, sade hon till Dagens Nyheter.

Läs mer: Efter valet – nu viker Moderaterna ner sig om tiggeriförbud

I förhandlingarna gav König Jerlmyr även tummen upp för fortsatta skattepengar till illegala invandrare – en eftergift till Miljöpartiet.

Läs även: Alliansens deal med MP: Fortsatta skattepengar till illegala invandrare

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag