Eliasson lovar att ”vända trenden” om den grova brottsligheten

Eliasson lovade en vändning om grova brott. Foto: Nyheter Idag / svtplay.se
  • Onsdag 23 nov 2016 2016-11-23
E-post 931

STOCKHOLM ”Mer gängbrottslighet, dödligt våld, internetbedrägerier och sexualbrott som ökar”, sade rikspolischef Dan Eliasson i SVT Aktuellt på onsdagskvällen. Det är vad som tar resurser ifrån annan brottslighet som drabbar medborgarna i vardagen. Men Eliasson påstår att trenden håller på att vändas.

För bara ett dygn sedan inträffade en vansinnesskjutning i Stockholm, något som Nyheter Idag tidigare rapporterat. Det är den typen av brottslighet som gör att annan brottsutredning får stå tillbaka, exempelvis 160 000 villainbrott. Det berättade rikspolischef Dan Eliasson i SVT Aktuellt på onsdagskvällen.

– Jag tror många har förståelse för den situation som polisen befinner sig i. Vi har en brottslighet som har förändrat karaktär, mer gängbrottslighet, dödligt våld, internetbedrägerier och sexualbrott som ökar. Det gör att vi tvingas prioritera hårt mot de grövre brotten, förklarade han.

Ska vända trenden som pågått sedan 2010

Problemet med den grova kriminaliteten är inte ny. Eliasson sade i direktsändning att det är en trend som pågått sedan 2010, men att det på sina håll syns små ljusglimtar.

– Vi kommer att förändra den här situationen. Vi ser redan idag, på en del håll i Sverige, att den negativa trenden har brutits. Vi hoppas att de trenderna ska förstärkas på de här ställena i Sverige. Men på tre ställen i Sverige, i Stockholm, Göteborg och Malmö är det som så att det dödliga våldet och gängkriminaliteten äter så mycket resurser att det kommer ta en bit in i 2017 innan vi vänder trenderna där. Men vi kommer vända dom, bedyrade Eliasson.

Men samtidigt har inrikesminister Anders Ygeman, i en intervju med Expressen, förklarat att om det inte blir någon skillnad innan årsskiftet kan det komma att ske större förändringar.

– Då kommer vi vara tvungna att vidta åtgärder, säger han.

Flera bedömare spekulerar i sociala medier att om inte någon större förändring kommer ske inom Polismyndigheten kan Eliasson komma att få lämna sitt uppdrag som rikspolischef. Och på en rak fråga om inrikesministerns förtroende för Eliasson går det att antyda en viss besvikelse.

– Förtroende är digitalt. Antingen har man förtroende eller så har man inte förtroende. Och hade inte jag och regeringen haft förtroende för Dan Eliasson så hade han inte varit chef för polismyndigheten. Men jag har också varit tydlig med att den resultatutveckling vi ser inte är till fyllest. Vi måste se bättre resultat, och vi måste se vändningar kring årsskiftet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag