Elon Musk: 20 procent av alla Twitterkonton kan vara fejk

Elon Musk. Foto: Public Domain
  • Tisdag 17 maj 2022 2022-05-17
E-post 423

USA Så mycket som 20 procent av alla konton på Twitter kan vara fejkkonton. Det uppgav Elon Musk på en teknikkonferens i Miami under måndagen, enligt Bloomberg.

Siffran var en av Tesla-ägaren och miljardärens lägre estimeringar över antalet botar på Twitter. Under konferensen frågade han retoriskt om det i själva verket kunde röra sig om 90 procent av plattformens användare.

– Vad som sägs till mig i nuläget är att det inte finns något sätt att få reda på antalet botar. Det är lika okänt som den mänskliga själen, sade han enligt Bloomberg.

Musk har tidigare meddelat att hans uppmärksammade köp av Twitter för tillfället är ”on hold”. Detta tills han har utrett hur många spam- och fejkkonton som finns på plattformen.

De officiella siffrorna från företaget är att fejkkonton uppgår till mindre än 5 procent av antalet användare.

Dan Ives, analytiker på investmentbanken Wedbush Securities, spekulerar dock i om bot-frågan används av Musk som förevändning för att antingen sänka priset på Twitter eller dra sig ur affären. Detta efter en stor nedgång i aktievärdet på Tesla, som var avgörande för att finansiera köpet.

– Bot-frågan var vid slutet av dagen redan känd, och känns mer som en ”hunden åt läxan”-ursäkt för att dra sig ur Twitter-affären eller prata ned priset, säger han enligt BBC.

Svarar med bajs-emoji

Efter att ha twittrat om sina planer att räkna antalet fejkkonton uppgav Musk att  Twitters juridiska team hade kontaktat honom med klagomål på att han hade brutit mot deras tystnadsavtal genom att dela företagets metoder offentligt.

Men Twitters vd Parag Agrawal bestrider Musks påstående.

I en tråd på Twitter skriver han att företaget kikar på konton manuellt vid varje kvartal för att se hur många som bör räknas som spam. Samtidigt meddelar han att denna process inte kan göras externt på grund av integritetsskäl.

Musk svarar på Agrawals påståenden med en bajs-emoji.

Kontroversiellt köp

Elon Musk och Twitter har varit ett hett debattämne sedan miljardären kungjorde sina planer på att köpa plattformen.

Musk har själv hävdat att han är en förespråkare för yttrandefrihet och att han vill att plattformen slutar deplattformera oliktänkande personer.

Bland annat har han skrivit att den forne presidenten Donald Trump borde få komma tillbaka till Twitter, även om han personligen hoppas på en ”mindre splittrande” kandidat till valet 2024.

Kritiker på framför allt vänsterkanten menar dock att Musk kan göra Twitter till en plattform öppen för hat, desinformation och konspirationsteorier.

Bland annat rapporterar Daily Mail hur personer och organisationer med kopplingar till Barack Obama, Hillary Clinton, miljardären Georges Soros och europeiska regeringar har gått samman för att försöka uppmana storföretag att sluta annonsera på Twitter, ifall Musk skulle genomföra förändringar på plattformen.

Lyssna även på: Elon Musk och mogulernas makt

Läs även: Vänstern rasar när Musk köper Twitter: ”Oberäknelig och obehaglig pajas”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag