Emil protesterar mot tiggeriet: ”Ger en dålig bild av rumäner”

Tiggare i gamla stan, Stockholm. Foto: Albin Lindstedt/Nyheter Idag
  • Torsdag 5 feb 2015 2015-02-05
E-post

STOCKHOLM Nyligen rapporterade medier att en liten demonstration mot tiggeri anordnades i Stockholm nyligen. Nyheter Idag har talat med mannen som arrangerade protesten. – Organiserat tiggeri är i grunden en kriminell verksamhet, säger han.

Häromdagen berättade Nyheter Idag om Kjell Böhlin som vill stoppa tiggeriet i Sverige genom att lobba för sin sak via en Facebookgrupp. Nu har vi även varit i kontakt med Kjells kompis som anordnade en demonstration mot tiggeri vid Gullmarsplan i Stockholm.

Han kallar sig Emil Caldaras men heter egentligen något annat. Det är en känslig fråga, varför han inte vill gå ut med sitt riktiga namn. Emil är i 35-års åldern och flyttade till Sverige för ungefär fem år sedan. Över telefon berättar han om bakgrunden till varför han vill demonstrera emot tiggeri.

– När jag sökte jobb i Sverige fick jag inte jobb. Jag upplevde en viss attityd mot mig för att jag kom från Rumänien. När jag undersökte vad som var problemet och pratade med andra rumäner förklarade de att de upplevt samma sak. Mycket beror på att folk tror att vi är samma sak som romer.

Tycker att svensk media ger en felaktig bild av Rumänien

Emil säger att svensk media ger en felaktig bild och syftar på uppfattningen att romer far illa i Rumänien, något han menar inte stämmer. Förvisso är det tufft för många romer att leva i Rumänien, men frågan är mer komplex än bara diskriminering, förklarar han.

– Jag var arg på svensk media. De skriver bara negativa artiklar om Rumänien när det finns många bra saker som rumäner och Rumänien gör för romer. Det finns inte en systematisk diskriminering mot romer i Rumänien. Det finns ett socialt skyddsnät, även om Rumänien inte har lika mycket pengar som i Sverige.

Men det förekommer väl diskriminering av romer?

– Ja, det finns diskriminering. Det finns en lång historia med det där.

Men att staten, eller samhället i Rumänien, skulle diskriminera romer just för att de är romer menar Emil inte stämmer. Istället beror det på enligt honom på att romer inte går i skolan och utbildar sig och då blir det svårt att få jobb.

– Det är ett mentalitetsproblem och ett kulturellt problem. Det har med mentalitet att göra, är man stark och inte ger upp så får man ett jobb. Om man pluggar, går till skolan och kämpar så lyckas man.

Samtidigt upplever Emil att bilden av tiggande romer spiller över på rumäner. Det är en stor anledning till varför han vill demonstrera mot just tiggeriet, för att visa att romer och rumäner är olika saker.

– Tiggeriet är ingenting som har med rumäner att göra, det ligger inte i vår kultur. Många västerlänningar vet inte skillnad på rumäner och romer. Det finns fattigdom, även bland rumäner. Men de rumänerna tigger inte.

Men vad ska man göra istället tycker du?

– Rumänien har en bra idé om hur man kommer tillrätta med detta. Man måste visa på sanningen med det romska samhället och kulturen, men samtidigt kritisera på ett positivt sätt.

Hur då menar du?

– Man får lyfta fram positiva exempel på romer som lyckats i samhället. De romer som gick i skolan och som lyckats i samhället.

Emil är mycket tydlig med att det är fel att acceptera att människor tigger i samhället. Han menar att det ingjuter en hopplöshet hos tiggarna och skapar en negativ spiral, att tiggeri blir en slags permanent försörjning för människor. Istället måste man arbeta aktivt för att bryta sådant beteende, tycker han.

– Organiserat tiggeri är i grunden en kriminell verksamhet, det finns ligor som ligger bakom och det kan vara människohandel inblandat. Det är inte helt enkelt att bevisa alltid, men man har kommit tillrätta med en del nätverk i andra länder.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag