Gråsossen som vill stoppa tiggeriet – ”Det behövs tvång”

Här sitter Kjell med sina hundar och administrerar Facebooksidan om att stoppa tiggeriet. Foto: Privat
  • Måndag 2 feb 2015 2015-02-02
E-post

STOCKHOLM Kjell Böhlin driver en Facebooksida med syftet att skapa en namninsamling för att stoppa tiggeriet och Nyheter Idag har pratat med honom. – Det behövs en hård hand. Att stoppa tiggeriet är ett verktyg för integration, förklarar Böhlin som beskriver sig som ”gråsosse”.

Nyligen uppmärksammade tidningen Metro en demonstration emot tiggeri i Stockholm där rumäner protesterar mot tiggare som kommit till Sverige från deras eget hemland. Protesten mot tiggeri, som mötte motstånd från syndikalister genom en motdemonstration, arrangerades via ett Facebookevent där Kjell Böhlin har hjälpt till med det praktiska över nätet. Händelserna har blivit en snackis på nätet och Nyheter Idag har talat med mannen som brinner för att stoppa tiggeriet.

Kjell Böhlin är 54 år gammal och arbetar som programmerare och datakonsult. Han bor halvtid i den holländska staden Haag och pendlar till Sverige. När Nyheter Idag når honom över telefon berättar han att han länge haft samhällsengagemang och tidigare varit invald i Sveriges enda opolitiska nämnd, ”Svågadalsnämnden” i Hudiksvall.

Kjell driver även en namninsamling på Facebook för att stoppa tiggeriet och det är på den vägen han kommit i kontakt med Rumänerna som valde att demonstrera emot tiggeri i Stockholm. Han tycker det är en viktig samhällsfråga och han hymlar ej heller med sina politiska sympatier.

– Jag har alltid röstat på Socialdemokraterna, jag är en gråsosse men man börjar vackla lite. När man inte följer vad väljarna själva tycker bör man fundera, förklarar Kjell i telefonen.

Vad är det du inte tycker är bra med Socialdemokraterna?

– Man kör gärna med en piska mot Rumänien men man erkänner inte egna fel i Sverige. Vi har stora problem med hemlösa även i Sverige. Även pensionärer har det svårt, det finns massvis med pensionärer som har blivit hemlösa.

På senare tid har politiker och debattörer i Sverige riktat skarp kritik mot Rumänien som man menar inte gör tillräckligt för romers situation. Det är den bilden som Kjell tycker bör nyanseras.

– Kontrasten blir väldigt fel. I Rumänien har man samma möjligheter till arbete som i Sverige, eller nästan bättre egentligen, de har hälften så stor arbetslöshet i Rumänien som vi har i Sverige, hävdar Kjell.

Hur vet du detta?

– Du kan själv mejla Rumänska ambassaden. Det har jag gjort och jag fick svar. Man kan även googla på uppgifterna om arbetslöshet i Rumänien.

Vid en snabb googling på arbetslösheten i Rumänien får vi siffran 6,7 procent för oktober 2014 med Eurostat som källa. Samma siffror för Sverige under samma månad ger vid handen en arbetslöshet om 8,1 procent, alltså något högre arbetslöshet i Sverige än i Rumänien – men en bra bit ifrån dubbelt så stor, om man får tro den statistik som Google presenterar från Eurostat.

Men Kjell har ändå en poäng. Arbetslösheten ser onekligen ut att vara lägre i Rumänien än i Sverige varför frågan om varför romer väljer att resa till Skandinavien för att tigga kan tyckas relevant. Enligt Kjell är det framför allt skolgången i tidig ålder som är en avgörande faktor.

– Jag har pratat med många romer, framför allt på engelska. De säger att de inte vill utbilda sig, de känner sig hopplösa och frågar sig varför de ska gå i skolan. De tror inte att det lönar sig.

Lösningen, enligt Kjell, kan uppfattas som tuff. Han menar att staten måste ingripa resolut och att det krävs aktiva åtgärder för att komma tillrätta med tiggeriet.

– Det behövs en hård hand, att stoppa tiggeriet är ett verktyg för integration. Sen behövs tvång, man får helt enkelt tvinga de här grupperna att gå i skolan. Det måste till obligatorisk skolgång.

Har du fler idéer om vad som behöver göras?

– I Rumänien satsar man på skolor på romernas eget språk. I Sverige har vi redan haft skoltvång sedan 60-talet och det inkluderar såklart romer i Sverige också.

En del kan uppfatta er devis om att stoppa tiggeri som främlingsfientligt?

– Tiggeri är ett fenomen, eller symptom om man vill. Tiggeri är ingen ras, förklarar Kjell med bestämdhet.

Det märks tydligt att Kjells politiska perspektiv ligger nära klassisk socialdemokrati. När vi pratar med honom adresserar han välfärden som han tycker är på ett sluttande plan. Det går åt fel håll helt enkelt, menar han.

– Samtidigt dras det in pengar till psykvård och hjälp för hemlösa i Sverige. Det händer ingenting, problemen lever kvar. Vi behöver hjälpa medborgare även i Sverige och redan där brister det.

Hur tycker du det ska vara istället?

– Jag vill se att Sverige blir ett välfärdsland igen. Vi har tidigare haft folkhemmet där ingen behövde leva utslagen på gatan, det samhället vill jag ha tillbaka.

Vi frågar om en Facebookgrupp med syfte att stoppa tiggeri verkligen är rätt väg att gå för att få tillbaka välfärden i Sverige, men det menar Kjell är nödvändigt. Istället för att ducka för känsliga frågor måste man ta tjuren vid hornen, det är iallafall så han resonerar. Samtidigt förekommer det en hätsk och ibland direkt otrevlig ton mot såväl romer som andra grupper av människor, men det väljer Kjell att helt enkelt ignorera.

– Det kommer många rent hatiska inlägg på Facebook och jag kan förstå att folk är arga. Men jag rensar bort sådant, det är inte den diskussionen jag är intresserad av. Det kan vara inlägg om islamiska staten och annat. Men jag vill fokusera på fenomenet tiggeri, inte invandringsdebatten i det här läget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag