Energiminister Farmanbar (S) totalsågas efter SR-intervju om kärnkraft: ”Skrämmande inkompetens”
”Skrämmande inkompetens”, ”ett luftslott”, ”blir avklädd”. Kritiken är hård mot energiminister Khashayar Farmanbar (S) efter en intervju med Kaliber i Sveriges Radio där Farmanbar avslöjas med flera tidigare lögner om kopplingen mellan elpriser och nedlagd kärnkraft, och om hur snabbt man kan bygga ut vindkraftverk till havs.
Under vintern har regeringen hävdat att de höga elpriserna beror på Ryssland, men i ett reportage om de skenande elpriserna som SR-programmet Kaliber gjort säger elsystemexperten Maja Lundbäck att de höga elpriserna till stor del beror på att Sverige lagt ned planerbar elproduktion i södra Sverige.
– Det är flera saker som har hänt. Man har lagt ner planerbar produktion i södra Sverige. Vi pratar inte bara kärnkraftsanläggningar utan det är även andra planerbara där vi har då på den här lokala nivån i form av kraftvärmeverk och så vidare som idag bara gör fjärrvärme och inte el, till exempel, säger hon till Kaliber.
– Fram till 2020 så skedde det ju stegvis nedläggning av just den här planerbara produktionen som jag pratat om, och till slut så blev det såpass mycket så att det börjar kännas, fortsätter hon.
– Det som har hänt då det är ju att vi blir ju mer och mer känsliga för variationer av kol- olja- och gaspriserna för att vi måste importera och blir mer och mer närmare del av det här.
År 2015 tog regeringspartierna S och MP beslutet att höja effektskatten på kärnkraft, vilket ledde till att fyra kärnkraftsreaktorer lade ned. Innan beslutet lovade dåvarande klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) att kärnkraftsreaktorer skulle stängas ned under mandatperioden.
– Vi ska säkerställa att det stängs kärnkraftsreaktorer under den här mandatperioden, och det kommer också att bli så, sade hon till SVT.
Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg sade till SVT förra året att effektskatten var avgörande för beslutet att stänga Ringhals 1 och 2.
– Ja, beslutet var Vattenfalls, men jag kan också konstatera att hade vi inte haft effektskatten som vi hade 2015 så hade vi inte tagit det beslutet, sade han.
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) säger emellertid till Kaliber att han inte delar Vattenfalls uppfattning om effektskattens effekt.
– Det är inte den bilden jag har av detta. Men den bilden som jag fått och som jag tror också många är överens om, det är just att det är ett kommersiellt beslut baserat på att det inte fanns lönsamhet i att uppgradera, säger Farmanbar, som menar att ”man kan ha olika bild av verkligheten”.
I en tidigare intervju med Dagens Industri har Farmanbar avvisat en rapport från Energiforsk som visade att nedläggningen av Ringhals har påverkat elpriset.
– Det finns olika beräkningar. Det finns den här rapporten, det finns andra rapporter, inte minst den Sweco har gjort, som pekar i motsatt riktning, sade Farmanbar.
Men när Kaliber försöker leta upp den rapport Farmanbar hänvisar till, visar det sig att någon sådan rapport inte existerar.
Rapporten påstås ha gjorts av Sweco på uppdrag av Fortum. Men Anton Steen, ansvarig för samhällskontakter på Fortum, säger till Kaliber att Sweco endast tagit fram en analys om havsbaserad vindkraft som inte berörde kärnkraft eller priseffekter av Ringhals nedläggning.
– Fortum har inte släppt någon sådan rapport vad jag vet. Vi har för ett drygt år sedan låtit teknikkonsultföretaget Sweco göra en snabbanalys av konsekvensen av regeringens förslag att slopa anslutningskostnaderna för havsbaserad vindkraft, men den handlade inte på något sätt om kärnkraft eller priseffekten av nedläggningen av Ringhals, säger han.
När Kaliber frågar Farmanbar om Sweco-rapporten, hänvisar han plötsligt till en annan rapport.
– Nej, däremot har jag gjort… finns det en rapport som pekar på vad det skulle, vad underhållskostnaderna skulle kunna innebära för höjda priser.
I ett mejl till Kaliber från Farmanbars pressekreterare strax efter intervjun tar energiministern emellertid tillbaka påståendet om den nya rapporten. Istället ska Farmanbar ha fått uppgifterna från en debattartikel.
Farmanbar har också flera gånger påstått att svenskarna kommer få se lägre elpriser inom en snar framtid tack vare havsbaserad vindkraft.
– Bygger vi vindkraftverk till havs, ja då pratar vi om ett antal år, ett eller två år, sade han till Sveriges Radio i Januari.
Men när han ställs till svars för påståendet av Kaliber är det annat ljud i skällan.
– De mindre parkerna kan byggas upp väldigt snabbt, det kan handla om ett par år. De större vindkraftsparkerna som motsvarar en eller två kärnreaktorer, de kan ta upp till åtta år att få på plats, säger Farmanbar.
Farmanbar totalsågas nu för sin insats i intervjun med Kaliber. ”Skrämmande inkompetens” skriver Richard Herrey (M) i ett inlägg på Twitter.
Skrämmande inkompetens avslöjas.
Sveriges Radio @SR_Kaliber levererar grävande journalistik som fullständigt klär av Energiminister Farmanbar.
Lyssna!
Ingen kan lyssna på detta med bibehållet förtroende för ministern el regeringen i energifrågor. #svpol https://t.co/vt6y5IdL7S pic.twitter.com/7z1Y3MYzil— Richard Herrey (@RichardHerrey) May 17, 2022
Den som vill höra hur man drar ner byxorna på Farmanbar kan lyssna här: https://t.co/UtiK29NkG6
Har ni inte tid, lust eller ork, lita på mig han är en (upp)blåst pratkvarn.
— Christer Backström (@C_Backstrom) May 17, 2022
Äntligen.
Till slut granskas Socialdemokraternas energipolitik. Och den är ett luftslott. https://t.co/xKv1gK3KNI
— Elisabeth Svantesson (@ElisabethSvan) May 17, 2022
Expressen skriver på ledarplats att Farmanbar ”blir avklädd på ett uppseendeväckande sätt i Sveriges Radios nya granskning” och vädjar till väljarna om att ta ”den sittande regeringen ur drift.”
Läs även: Här ljuger energiministern (S) om kärnkraften
Läs även: SD KU-anmäler Strandhäll: ”Försöker uppenbart ljuga” om kärnkraften