EU-domstol: Tillåtet att förbjuda anställda att bära huvudduk

Kvinna i slöja. Foto: Daniele Febei
  • Torsdag 15 jul 2021 2021-07-15
E-post

EU Arbetsgivare har rätt att förbjuda muslimska anställda från att bära huvudduk – under vissa förutsättningar. Det rapporterar nyhetsbyråerna TT och Reuters att en EU-domstol har slagit fast på torsdagen.

För att kunna förbjuda synliga uttryck för politiska, filosofiska eller religiösa åskådningar – exempelvis den muslimska huvudduken – måste arbetsgivaren ha ett behov av att ”visa upp en neutral profil mot kunderna eller att förebygga sociala konflikter”, enligt EU-domstolen.

Det fall som har föranlett domstolens beslut handlar om två muslimska kvinnor i Tyskland som stängdes av från sina jobb efter att de börjat bära huvudduk. Den ena jobbade som specialpedagog i barnomsorgen och den andra som kassabiträde i dagligvaruhandeln.

När kvinnorna anställdes bar de inte det muslimska plagget, men de började göra det flera år senare efter att ha kommit tillbaka från föräldraledighet. De fick då veta av sina respektive arbetsgivare att det inte var möjligt för dem att fortsätta på sina dåvarande jobb.

Läs även: Familjen slog sönder dotterns 15-årige pojkvän – för ”hedern”

Läs även: Finland utvisar kriminell somalier – trots att han är född och uppvuxen i landet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag