EU-medborgare dömd för stölder – hovrätten stoppar utvisningen

Foto: Patrik Svedberg
  • Måndag 25 maj 2020 2020-05-25
E-post 1542

HALMSTAD/HELSINGBORG En spansk medborgare dömdes i tingsrätten för ett flertal stölder i Sverige till fängelse och utvisning. Hovrätten gör dock en annan bedömning och väljer att stoppa utvisningen.

Dagens Juridik rapporterar om fallet där en man med spanskt medborgarskap greps när han försökte stjäla leksaker i ett köpcentrum i Helsingborg den 13 mars. Där hade han även stulit ett par hörlurar, och i Halmstad hade han stulit leksaker samma dag.

Mannen hade på sig listor på varor och kvitton på paket som han skickat till sin hemadress i Spanien. Åklagaren gjorde gällande att mannen är en professionell tjuv som har satt i system att stjäla grejer för att sedan skicka dem till sitt hemland.

Tingsrätten dömde mannen för två fall av stöld och ett fall av försök till stöld till fem månaders fängelse samt utvisning med förbud att återvända i fem år. Men när fallet togs upp i hovrätten gjorde domstolen en annan bedömning gällande utvisningen.

Hovrätten konstaterade att mannen visserligen dömts för ett flertal stöldbrott även i andra länder, samt att han inte har någon anknytning till Sverige och antagligen kommer att fortsätta begå brott här.

Men domstolen tyckte inte att mannens beteende ”innebär ett verkligt och allvarligt hot mot ett grundläggande samhällsintresse som går utöver den störning av ordningen i samhället som varje lagöverträdelse innebär”, vilket tingsrätten hade skrivit i sin dom.

Man menade dessutom att utvisning inte är ett proportionerligt straff i sammanhanget. EU-medborgaren slipper därför utvisning.

Läs även: Hovrätten fastställer domen mot Elin Ersson

Läs även: Asylsökande trängde sig in hos och rånade handikappad

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag