Hovrätten fastställer domen mot Elin Ersson

Elin Ersson. Foto: Faksimil Facebook
  • Onsdag 20 maj 2020 2020-05-20
E-post 7901

GÖTEBORG Asylaktivisten Elin Ersson fälls även i hovrätten för att ha hindrat ett flygplan från att lyfta genom att vägra att följa personalens uppmaningar att sätta sig ned.

I slutet av juli 2018 fick asylaktivisten Ersson höra att en ung man skulle deporteras till Afghanistan från Landvetters flygplats. Hon fick en flygbiljett och klev på planet för att förhindra utvisningen. Mannen som hon trodde skulle deporteras befann sig dock inte på planet, men det gjorde i stället en annan afghansk man som dömts till fängelse för att ha misshandlat sin fru och sina två barn.

Läs mer: Nyheter Idag avslöjar: Elin Ersson stoppade utvisning av hustrumisshandlare som VILLE skickas hem

Ersson bestämde sig för att stoppa utvisningen av kvinnomisshandlaren genom att vägra att sätta sig ned trots flera tillsägelser. Samtidigt livesände hon tilltaget på Facebook. Till slut beordrade kaptenen att både hon och afghanen fick lämna planet.

Det rättsliga efterspelet drog ut på tiden då tingsrättsförhandlingen fick tas om eftersom en nämndeman ansetts jävig, men i november fälldes hon i tingsrätten för andra gången, och på onsdagen fastställde hovrätten tingsrättens dom, som innebär att hon fälls för brott mot luftfartslagen och döms till 60 dagsböter om 70 kronor.

Erssons huvudsakliga invändningar var dels att luftfartslagen inte gällde då planet ännu inte befann sig i luften, dels att hon inte trodde att det var olagligt, bland annat eftersom hon hört det av en vän i Danmark. Resonemanget gick inte hem vare sig i tingsrätten eller hovrätten.

Läs även: Åklagaren om Erssons straff: ”En knäpp på näsan”

Allt blir bättre med PLUS

Bli PLUS-medlem så kan du till exempel läsa den mer utförliga artikeln om afghanen som faktiskt ville skickas hem, men vars resa blev försenad på grund av Erssons påfund.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag