EU-regler kan tvinga butiker sluta ta emot kontanter

Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Wikimedia & Riksbanken
  • Onsdag 3 feb 2016 2016-02-03
E-post 1721

SVERIGE Strängare EU-regler kommer att leda till ökad kontroll vid betalning med kontanter, digitala valutor och förbetalda kreditkort. Det kommer också att införas ett förbud mot kontantbetalningar på mer än 45 000 kr.

Det kan bli svårare att betala med kontanter från och med sommaren 2017. Det är en effekt av EU:s fjärde penningtvättsdirektiv, som just nu håller på att göras till svensk lag. På måndagen överlämnade den så kallade Penningtvättsuredningen sitt slutbetänkande till regeringen.

När även små butiker nu ska omfattas av reglerna mot penningtvätt ökar deras kostnader på ett sätt som kan tvinga många att sluta ta emot kontanter helt och hållet. Andra som kommer att drabbas av ökade kostnader för kontroll är till exempel spelbolag, antikhandlare och pantbanker.

EU-direktivet förbjuder vidare butiker att ta emot kontantbetalningar på över 10 000 euro (c:a 90 000 kr). Men flera länder, bland andra Sverige och Tyskland, väljer att lägga sig på den lägre nivån 5 000 euro (c:a 45 000 kr).

EU arbetar också med nya rekommendationer till medlemsstaterna som ser ut att göra digitala valutor som Bitcoin mindre anonyma. Visserligen är transaktioner genom en så kallad blockchain redan spårbara. Men nu överväger man att kräva registrering vid växling mellan digitala och traditionella valutor. Samtidigt vill EU se striktare identitetskontroller vid betalning med förbetalda kreditkort. Det slutliga förslaget kommer att presenteras i sommar.

Sedan tidigare finns en utfästelse från EU-kommissionen om att börja registrera, övervaka och analysera alla europeiska banktransaktioner. Detta sker i viss utsträckning redan i dag, i samarbete med USA inom ramen för det så kallade TFTP-programmet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag