EU slopar idé om flytt av flyktingmottagande till Afrika

Foto: Flickr/EPP
  • Fredag 2 Nov 2018 2018-11-02
E-post 26

BRYSSEL Europeiska Unionen kommer inte längre att jobba för att etablera flyktingläger i länder utanför EU. Efter ett möte med Tunisiens premiärminister Youssef Chahed uppger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att idén inte längre är på EU:s agenda.

Tidigare har det diskuterats inom EU om att flytta flyktingmottagandet till utanför Europas gränser. Vid flera tillfällen har idén lyfts att det kan vara en rimlig lösning att finansiera flyktingläger i bland annat Nordafrika för att avlasta EU-länderna.

Nu uppger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att idén inte längre är på EU:s agenda och att den aldrig borde ha varit på agendan, uppger Svenska Dagbladet.

Flera EU-länder, bland annat Spanien, Italien och Grekland har fått ta emot stora mängder människor eftersom de befinner sig precis på gränsen till Afrika och Mellanöstern. Flera länder har under en längre tid jobbat för att flytta flyktingmottagandet till andra länder för att få till en mer ordnad asylprocess.

LÄS ÄVEN: Italiens nya migrationsdekret: ”Ett steg framåt för att göra Italien tryggare”

Det var i juni på ett toppmöte i Bryssel som EU:s 28 stats- och regeringschefer bad EU-kommissionen att undersöka förutsättningarna för externa flyktingläger.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker meddelade efter ett möte med Tunisiens premiärminister Youssef Chahed att denne tackat blankt nej på förfrågan att låta EU driva flyktingläger i landet.

– Denna fråga är inte längre på dagordningen och det skulle den aldrig ha varit, medgav Jean-Claude Juncker efter mötet med den tunisiske ledaren, enligt Svenska Dagbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag