Italiens nya migrationsdekret: ”Ett steg framåt för att göra Italien tryggare”

Montage. Bild: Vito Manzari/Ministero dell'interno
  • Fredag 28 sep 2018 2018-09-28
E-post 573

ROM Ett nytt dekret ska göra det lättare för italienska myndigheter att utvisa migranter och svårare att söka asyl i landet. Enligt inrikesminister Matteo Salvini är avsikten att lättare kunna utvisa ”kriminella och fejk-flyktingar”.

Den italienska regeringen har godkänt ett dekret som gör det lättare att utvisa migranter. Dekretet innebär att migranter kan fråntas medborgarskap och lättare kan utvisas för allvarliga brott som våldtäkt och mord, rapporterar BBC. Tidigare krävde detta en längre juridisk process.

Läs även: Italiensk minister: Vi behöver få fler barn – istället för att ta in afrikanska migranter

Dekretet upphäver också humanitära skyddsskäl, det vill säga rätten till skydd för dem som saknar flyktingstatus, men ändå inte kan skickas hem av olika skäl. Dekretet ersätter humanitära skyddsskäl med ett system som enbart ger människor som drabbats av naturkatastrofer eller allvarliga sjukdomar möjligheten till skydd, skriver the Guardian.

Majoriteten av de migranter som fått uppehållstillstånd i Italien de senaste åren har fått den på grund av humanitära skyddsskäl. Uppehållstillståndet gäller i två år och ger migranten rätt att bosätta sig och arbeta i Italien.

Avslag för migranter som utgör ”social fara”

Dekretet ger också möjligheten att avslå asylansökningar från dem som bedöms utgöra en ”social fara”. Enligt BBC sade Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som utarbetat dekretet, att man hoppas kunna avslå ansökningar från dem som anklagas för drogförsäljning.

Salvini kallade dekretet ”ett steg framåt för att göra Italien tryggare” genom att ge förstärkning i kampen mot maffia och människohandlare samt ”utvisa kriminella och fejk-flyktingar”. Nu ska dekretet debatteras i parlamentet i 60 dagar innan det blir lag.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag