Experter ifrågasätter TV4-uppgifter om kärnvapen över svenskt luftrum: ”Mycket skeptisk”
SVERIGE Under onsdagen publicerade TV4 uppgifter om att de ryska plan som kränkte svenskt luftrum i början av mars bar på kärnvapen. Experter ställer sig emellertid skeptiska till uppgifterna och Försvarsmakten kommenterar att man inte sett någon ökad hotbild mot Sverige. Trots det står TV4 fast vid publiceringen.
– Vi har goda källor, som vi litar på, säger TV4:s nyhetschef Fredrick Malmberg till Expressen.
Det var den 2 mars som fyra ryska stridsflyg kränkte svenskt luftrum. Enligt Försvarsmakten var kränkningen kortvarig och ägde rum över Östersjön strax öster om Gotland.
– Vi var på plats för att säkra den territoriella integriteten och Sveriges gränser. Vi har full koll på läget, sade flygvapenchef Carl-Johan Edström i Försvarsmaktens pressmeddelande i samband med händelsen.
Enligt de uppgifter som TV4 publicerade under onsdagen var dock kränkningen betydligt allvarligare än vad som framkom i Försvarsmaktens beskrivning. Enligt källor till tv-kanalen ska två av planen – attackplan av typen Sukhoi 24 – ha varit bestyckade med kärnvapen. De två andra – jaktplan av typen Sukhoi 27 – ska ha fungerat som eskort åt dessa.
Carl-Johan Edström säger till TV4 att det är hans uppfattning är att kränkningen var medveten och att Försvarsmakten ser allvarligt på den. Men han vill inte kommentera huruvida de ryska planen var bestyckade med kärnvapen.
Experter kritiska
Experter är emellertid kritiska till reportaget. På Twitter skriver säkerhetsexperten Johan Wiktorin att han är ”mycket skeptisk” till uppgifternas sanningshalt.
Jag är mycket skeptisk till denna uppgift om planen. /1 https://t.co/JgSVaDqh2v
— Johan Wiktorin 🌻 (@forsvarsakerhet) March 30, 2022
I en lång tråd uppger han bland annat att en sak som talar emot uppgifterna är att det är lång tid sedan kränkningen skedde och publiceringen från TV4.
T4: Det är också en lång tid som förflutit mellan påstådd händelse och publicerad uppgift. Det innebär att effekten nedgår över tid som påverkansoperation. För mig bär allt detta sammantaget improvisationens prägel. ///
— Johan Wiktorin 🌻 (@forsvarsakerhet) March 30, 2022
Mikael Grev, före detta Gripenpilot, uttrycker sig raljant om uppgifterna och kallar det för en påverkansoperation.
Hade Ryssland kränkt svenskt luftrum med kärnvapen hängda så hade det varit oerhört hotfullt och allvarligt.
Nu har TV4 lyckats få fram själva budskapet, utan att ryssarna kan lastas för det.
Den som planterade den nyheten ska ha en eloge för lyckad påverkansoperation. 👍
— Mikael Grev (@mikaelgrev) March 30, 2022
Andreas Hörnedal, forskningsledare och expert på flygburna vapen vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), uppger att planens rörelsemönster talar emot att de var kärnvapenbestyckade.
– Min bedömning av de bilder som Försvarsmakten lade ut, som i och för sig var ganska lågupplösta, var att planen såg helt obeväpnade ut, och det gäller alla planen, säger han till TT, enligt Expressen.
Även Hörnedal anger att kärnvapenuppgifterna kan ha varit ett led i en rysk påverkansoperation.
TV4 backar inte
Trots en omfattande skepsis så backar TV4 inte från publiceringen. De menar att källorna man har är ”goda”.
– Vi har goda källor, som vi litar på. Och innan något motbevisar oss och inte tror sig veta något annat, så är vi otroligt trygga i det vi har publicerat. En av anledningarna till att vi inte har publicerat mer detaljer, det är rädslan att bränna de källor vi har, säger Fredrick Malmberg, nyhetschef på TV4 Nyheterna, till Expressen.
På uppgifterna från Hörnedal om att det kan röra sig om en påverkansoperation svarar Malmberg att ”det får stå för honom”.
TV4 har därefter publicerat ytterligare ett reportage där Leif Åström, tidigare mångårig stridspilot inom Flygvapnet, säger att det är troligt att de ryska planen bar på kärnvapen.
Försvarsmakten: Ingen ökad hotbild
På en pressträff under torsdagen vill Försvarsmakten fortsatt inte kommentera uppgifterna om kärnvapen ombord på de ryska planen. Däremot säger Daniel Olsson, ställföreträdande chef på försvarets underrättelsetjänst Must, att det inte finns någon ökad hotbild mot Sverige efter kränkningen.
– Jag vill vara glasklar med att det inte finns någonting i den här kränkningen den 2 mars som innebär att vi skulle se en ökad hotbild mot Sverige eller skäl till en ökad oro. Vi har en mycket säker bild av det här, säger han enligt Dagens Nyheter.
Som en ”generell kommentar” berättar Olsson för tidningen att kärnvapenuppgifter kan användas i påverkansoperationer för att skrämmas och att man ska vara ”mycket källkritisk” när man hör den sortens uppgifter.
Läs även: Den ryska signalspaningen
Läs även: Rysk radiostation startar i Sverige – ska kringgå Putins censur