Expressens attack mot Peter Springare: ”Rasiststödet”

Foto: Faksimil expressen.se samt Facebook
  • Måndag 6 feb 2017 2017-02-06
E-post

STOCKHOLM ”Rasiststödet till polisen efter Facebookinlägget”, löd tidningen Expressens rubrik innan de ändrade till mer neutrala ”Stödet till polisen efter inlägget på Facebook”. I artikeln slås det fast att polisens utredare Peter Springare hyllas som en hjälte – av högerextremister. Att polisstationen i Örebro kärleksbombats med mängder av blombuketter nämns bara i en mening när Expressen rapporterar om dagens stora snackis.

Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare” har närmare 60 000 medlemmar på måndagskvällen. Där delas en rad inlägg och kommentarer med anledning av den massiva debatt som skapats efter att polisens brottsutredare Peter Springare publicerat ett omtalat Facebookinlägg. I det inlägget berättar Springare att nästan uteslutande samtliga gärningsmän, i de utredningar han arbetar med, är invandrare från mellanöstern.

”I högerextrema kretsar hyllas han som något av en hjälte”, påstår Expressen i en rubrik, som senare ändrades, när de rapporterar om stödet. Vidare menar tidningen att det är ett ”påstående” från Springare om att det i huvudsak är män med utländsk bakgrund i de brottsutredningar som Springare själv arbetar med.

”Hoppas denna blaska går i konkurs”

Reaktionerna mot Expressen har inte låtit vänta på sig. I den stora och växande Facebookgruppen uppmanar allt fler Facebookanvändare att bojkotta tidningen Expressen.

”Grattis Expressen som just tappat 50000 köpare/läsare”, skriver en person i Facebookgruppen. En annan svarar på inlägget att han ”hoppas denna blaska går i konkurs”. En tredje berättar att han ”tog bort appen nu”.

Även på Twitter kommenteras Expressen omtalade rubriksättning och vinkel på rapporteringen om stödet till Peter Springare.

Tony från Syrien gav blommor till Springare

Även om Springare anklagas för rasism från vissa håll, finns det andra som menar det rakt motsatta. En av dom är Tony Marogi som kom till Sverige från Syrien när han var fyra år gammal. Han köpte blommor som han sedan överlämnade till Springare utanför polishuset i Örebro tidigare på måndagen. I en intervju med Nyheter Idag förklarar han varför han ger sitt stöd till Springare.

– Jag tog initiativ till att lämna blommor till Peter för att han är ärlig, han vinklar inte som medierna gör. Jag är själv från Syrien, jag har fortfarande massa släkt i hemlandet och jag ser och hör hur mycket de vinklar från hemländerna. Jag tycker inte det var rasistiskt uttalande alls, jag tycker det var att stå på sig för sitt samhälle. Att nu krisar det, det är något fel i samhället.

Tony poängterar även i intervjun att ”det är Sverige som öppnat sitt hjärta till oss, nu är det vår tur att öppna vårt hjärta till Sverige”.

Vill du följa alla uppdateringar om vad som händer runt Peter Springare? Gilla Nyheter Idag på Facebook om du inte redan gjort det!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag