Tony från Syrien gav blommor till Springare: ”Viktigt att ta hand om Sverige”

Tony Marogi tycker det är viktigt att stå upp för Sverige.
  • Måndag 6 feb 2017 2017-02-06
E-post

ÖREBRO Under måndagen köpte Tony Marogi, som själv kommer från Syrien, blommor till polisens utredare Peter Springare. När han åkte till polisstationen sprang han på Springare vid en korvkiosk och lämnade personligen över blommorna. – Vi har inget annat land. Ska vi förstöra det här? Vart ska jag då ta mina barn? Det är väldigt viktigt att ta hand om Sverige, säger Marogi till Nyheter Idag.

Tidigare berättade Nyheter Idag om ett videoklipp där Tony Marogi, som själv kommer från Syrien, köpte blommor och överlämnade dessa till polisens utredare Peter Springare utanför polishuset i Örebro. Marogi arbetar inom vården och kom till Sverige från Syrien när han var fyra år. Nu berättar Marogi för Nyheter Idag varför han uppskattar Springare.

– Jag tog initiativ till att lämna blommor till Peter för att han är ärlig, han vinklar inte som medierna gör. Jag är själv från Syrien, jag har fortfarande massa släkt i hemlandet och jag ser och hör hur mycket de vinklar från hemländerna. Jag tycker inte det var rasistiskt uttalande alls, jag tycker det var att stå på sig för sitt samhälle. Att nu krisar det, det är något fel i samhället.

– Han visar att det räcker nu, att det är någonting fel i vårt samhälle. Vi måste göra något åt det.

Vad är det som är fel? Vad skulle du säga är fel?

– Jag vet inte, jag jobbar själv inte som polis. När jag kom på 80-talet var det väldigt lugnt. Man kunde lämna dörren öppen, eller lämna bilen öppen, utan att det hände något. Med tiden blev det värre och värre, jag vet inte varför. Det kan vara allt möjligt. Det kan vara ekonomiska brister hos vissa familjer, trångboddhet, jag vet inte. Det är ett problem som man måste ta tag i.

Tony menar att Sverige borde titta på andra länder som exempelvis USA där han menar att det finns kunniga människor som styr. I Sverige har vi istället Dan Eliasson, konstaterar Marogi.

– Det är en vän till Stefan Löfven som tog hand om Migrationsverket, Försäkringskassan och nu polisen. Och han har dragit ner alla tre myndigheter.

Du har själv invandrarbakgrund. Många svenskar tänker att nu pekar Peter Springare ut alla invandrare som kriminella?

– Nej det gör han inte. Självklart gör han inte det. Absolut inte. Varken jag eller mina syskon är kriminella, jag har aldrig gjort något kriminellt. Tack och lov har våra föräldrar uppfostrat oss bra. Vi är fem syskon, precis som att många andra invandrarfamiljer är stora familjer, så man kan inte skylla på det heller.

– Jag tror det beror på vilka man umgås med och vilken uppfostran man får.

Själv är Marogi syrian, eller assyrier som en del säger. Det är en kristen folkgrupp från mellanöstern, främst från länder som Syrien, Turkiet och Irak. Marogi berättar att han inte har någon kompis som tycker annorlunda än vad han själv tycker om Springare.

– Jag har bara fått positiva reaktioner och det tackar jag för. Som svensk tror jag det är svårt att gå ut och säga ”vi stöttar Peter”. Då blir det direkt det här kortet att ”du är rasist”. Jag, som är invandrare, ger honom blommor för att jag tycker han gör ett bra jobb och han gör det rätt. Han är inte rasist. Och ska någon komma och säga att jag är rasist för att jag stöttar Peter?

Videoextra: Här får Peter Springare blommor på stan: ”Får jag ge dig en kram?”

En annan aspekt som Marogi tar upp är att man måste vara rädd om sitt land. Det är därför han tycker det är viktigt att stötta människor som Springare, alltså människor som arbetar med att komma tillrätta med brottslighet. Marogi poängterar att han vill inte behöva fly från Sverige på grund av kriminalitet.

– Vi har inget annat land. Ska vi förstöra det här? Vart ska jag då ta mina barn? Hur kan jag veta att mina barn har en säker framtid om vi förstör det här landet, det här fina landet? Det är väldigt viktigt att ta hand om Sverige.

– Det är vårt land och vi måste allihopa tillsammans kunna stå för Sverige och stolt kunna bära upp svenska flaggan och visa att vi är svenskar, vi bor här. Det är Sverige som öppnat sitt hjärta till oss, nu är det vår tur att öppna vårt hjärta till Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag