”Faller på sin omöjlighet” – Svenske kardinalen om Jesus som ”hen”

Biskop Anders Arborelius. Foto: Frankie Fouganthin
  • Söndag 4 feb 2018 2018-02-04
E-post 492

SVERIGE Den katolske kardinalen Anders Arborelius levererar i en ny intervju sin dom över Svenska kyrkans tilltag att kalla Jesus för ”hen”.
– Hen betyder ju höna på engelska, säger kardinalen.

Anders Arborelius är katolik och den förste svensk som har utsetts till kardinal. Han är också biskop för Stockholms katolska stift.

I veckan intervjuades han av Svenska Dagbladet och fick då bland annat en fråga om sin synpunkt på att Svenska kyrkan har kallat Jesus för ”hen”. Hans svar är lika tydligt som dräpande.

– Det är tramsigt, det där med hen. Hen betyder ju höna på engelska. Att kalla Jesus för hen faller på sin omöjlighet. Men det ligger i vår tid att man är osäker på allting och då smittar det av sig.

Den 68-årige kardinalen verkar inte tvivla på saken – Människosonen är en man. Men Svenska kyrkan i Västerås fann det inte lika uppenbart. Efter att ha arbetat i två dagar med likabehandlingsfrågor valde de att kalla Jesus ”hen” i en födelseannons som sattes ut i julas.

– Det viktiga med det lilla barnet som föds i krubban är inte könet, det viktiga är att vi i det barnet ser Guds närvaro och Världens hopp, förklarar Susann Senter, domprost i Västerås, på kyrkans hemsida.

I svenskspråkiga Finland har dessutom klartecken nyligen givits att kalla Gud för ”hen”, åtminstone bland protestanter.

– Det är bra att vara lyhörd för att alla kanske inte har en god relation till sin egen pappa, har biskopen Björn Vikström sagt om ställningstagandet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag