Fi-politiker ville åka på spa-resa till Auschwitz – Skyller kritik på nazister
SVERIGE ”Jag har fått i uppdrag att projektleda en resa till Auschwitz i början av oktober typ tor-sön. Vi vill gärna kombinera resan med god mat och lite SPA”, skrev Fi-politikern och ”mediestrategen” Teysir Subhi på Twitter. Nu skyller hon kritikstormen på nazister i en DN-intervju.
Det stormar runt riksdagskandidaten för Feministiskt intiativ Teysir Subhi. I en tweet förklarar berättar hon om planer på att resa till Auschwitz, en resa hon avser göra med god mat och besök på spa-anläggning.
”Jag har fått i uppdrag att projektleda en resa till Auschwitz i början av oktober typ tor-sön. Vi vill gärna kombinera resan med god mat och lite SPA. Är det någon som varit där och gjort den kombon? Vi vill gärna ha era bästa tips!”, löd en frågeställning på Twitter.
Efter att tweeten uppmärksammats har Subhi mött hård kritik i sociala medier. Hon har nu raderat tweeten och i en DN-intervju påstår hon att det är ”nazister som har valt att misstolka” hennes inlägg.
En av de första som uppmärksammat Subhis tweet är journalisten Negar Josephi. Nyheter Idag har frågat Josephi, som själv har judisk bakgrund, om hon möjligen kan vara en av de nazister som Subhi syftar på.
– Nej, jag är inte nazist, säger hon till Nyheter Idag.
Hej, hur går det med tjejresan: Auschwitz, god mat och spa? Visst är du riksdagskandidat för FI samt kommunikatör? @TeysirSubhi pic.twitter.com/HulKm5r8vq
— NJosephi (@NegarJosephi) February 17, 2018
Har försvarat SVT-beslut om att ta bort Berts Dagbok
Det är inte första gången Subhi förekommer i den allmänna debatten. I oktober förra året berättade Nyheter Idag att Subhi gästade SVT Opinion Live och presenterades då som ”mediestrateg och lärarstudent”. Programmet handlade om ett SVT-beslut om att plocka bort avsnitt av tv-serien om Berts Dagbok på grund av rasism.
Där försvarade Subhi det kontroversiella beslutet från SVT att plocka bort avsnitt från det populära barnprogrammet.
– Vi har ett problem där rasistiska och exotifierande stereotyper av rasifierade leder till dålig självkänsla hos barn och ungdomar, det leder till sämre skolresultat, det befäster och upprätthåller en strukturell rasism som även påverkar vårt rättsväsende. Idag har vi en icke-fungerande hatbrottslagstiftning där endast sju procent av alla afrofobiska hatbrott klaras upp, sade hon då.
Teysir Subhi, lärarstudent och mediestrateg, om varför det är rätt att Bert-episoderna har tagits bort. #opinionlive pic.twitter.com/ii0xVvdiEi
— SVT Opinion (@SVTOpinion) October 12, 2017